Начало Moto News МотоGP: Маркес сбъдна мечтата си да стане шампион, при това по-рано от...

МотоGP: Маркес сбъдна мечтата си да стане шампион, при това по-рано от очакваното

50
0
Марк Маркес

Марк Маркес осъществи мечтата си да стане световен шампион в МотоGP. 20-годишната сензация на Хонда финишира трети в последния кръг от първенството, но това бе достатъчно за титлата. В крайното класиране той събра 334 точки – само 4 повече от Хорхе Лоренцо (Ямаха). Трети остана съотборникът му Дани Педроса с 300.

Да стана шампион е една сбъдната мечта, при това по-рано от очакваното. Невероятно сме горди от първия си сезон в МотоGP. Благодаря на Хонда, на екипа и всички хора, които ми помагаха. Просто искам да се насладя на момента. Казаното в събота се сбъдна – заявих, че Хорхе ще е пръв, Дани втори, а аз – трети! През първите десет обиколки бях малко нервен и вдървен на мотора. Не карах в обичайния си стил. Нещо вътре в мен каза: „Трябва да се бориш”. Но разбрах, че шампионатът е значително по-важен, отколкото една надпревара. Излязох пръв, след като Хорхе и Дани отвориха крива, но тогава чух мотора на Лоренцо и си помислих: „Добре, давай, пръв си”. Защото видях, че той се бори изключително упорито, а това не бе моя битка. Ще имаме още много състезания в бъдеще – коментира Марк.

Маркес допълни, че това е била най-дългата надпревара в кариерата му – особено последната обиколка, когато трябваше да е свръхвнимателен.

Не натисках особено и въпреки това завърших трети. В първата част на сезона всеки тур бе на лимита. Заради това имах катастрофи, но преминавах границата в тренировки, докато в състезанията запазвах самоконтрол. Най-лошият момент бе Муджело и веднага след това – Монмело. В тези две надпревари видях, че в МотоGP е трудно. До тях се държах с темпото на Хорхе и Дани – не беше лесно, но беше по-лесно (отколкото на тези две трасета). Там имах грижи, особено на Муджело заради катастрофата. Научихме се урока и после нещата потръгнаха – допълни той.

Според пилота може би най-силната му черта като състезател е спирането, което (според собственото му определение) в телевизионните предавания може да изглежда малко нестабилно, но всъщност е каквото трябва. Марк каза и че има правилна нагласа, но трябва да подобри стартовете си, както и постоянството в представянето си.

Маркес вече си осигури място в историята, но вероятно това е само началото на неговата невероятна приказка. Той получава вдъхновение и подкрепа от някои от най-големите имена, състезавали се във висшия мотоциклетен клас:

Говоря си много с Фреди [Спенсър] и Кени [Робъртс]. Те винаги ме поддържат. За мен е прекрасно, че обсъждам разни неща с две от легендите на мотоциклетизма. Когато хора като тях ти кажат нещо хубаво, това е допълнителна мотивация.

През сезона Марк бе критикуван от Лоренцо и от съотборника си Педроса за агресивното си каране, но и двамата казаха прекрасни думи за него след последното състезание за 2013-та.

Силните черти на Марк са неговите талант и амбиция – сподели Лоренцо. – Той винаги иска да е пръв и не ти дава секунда въздух. Слабите места не са много и може би са в стила му. Той не е толкова прецизен, колкото съм аз и му липсва известно постоянство.

Педроса допълни, че освен това 20-годишният му съекипник се представи на ниво в почти всички надпревари този сезон:

Марк кара на лимита. Отстрани изглежда като че ли катастрофира непрекъснато, но всъщност не е така. Контролира всичко на границата. Слабо място е (липсата на) опит.