Начало Moto News MotoGP: Маркес спечели в САЩ

MotoGP: Маркес спечели в САЩ

29
0

Марк Маркес спечели Гран При на САЩ на пистата Лагуна Сека – последен старт от шампионата преди лятната пауза. Испанецът стана най-младият пилот, спечелил вде поредни победи в MotoGP. Пилотът на Repsol Honda Team увеличи преднината си на лидер във временното класиране. Друг пилот на Honda – Щефан Брадъл от сателитния LCR Honda MotoGP за първи път стъпи на подиума, докато Валентино Роси стана трети, като измести от там Алваро Баутиста.

Брадъл спечели за първи път в кариерата си полпозишън, а Маркес катастрофира в квалификацията Испанецът обаче търпеливо следваше Брадъл, за да го изпревари на 19-ата обиколка. Петима пилоти не стигнаха до финала на най-късото трасе от шампионата, което се кара в посока, обратна на часовниковата стрелка.

С тази трета победа Маркес се изравни по брой на първи места през сезона с Хорхе Лоренсо. Пилотът на Repsol Honda изостана 4-и след лошия старт, но бе пред Баутиста в първите етапи, а след това успя да изпревари Роси на известния завой Corkscrew (Тирбушонът). След това успя да изпревари и Брадъл, за да спечели с преднина от 2,2 сек. С победата си за втори път в разстояние на една седмица, Маркес счупи рекорда на Фреди Спенсър за най-млад победител в две поредни Гран При във висшия клас. Освен това Марк стана първият новак в MotoGP, спечелил победа на Лагуна Сека.

Брадъл запази спокойствие и хладнокръвие, когато остана на второто място, за да спечели първия си подиум в екипа на CR Honda MotoGP, след като взе и първата си полпозишън. Световният шампион в Moto2 за 2011 г.  бе доста напред пред останалите пилоти, като едва в 17-ата обиколка, Маркес го доближи на 2 обиколки. След като го изпревари два тура по-късно, Брадъл продължи да поддържа дистанция от 2 сек. След испанеца, за да вземе първия си подиум, след като преди най-доброто му класиране бе 4-о място.

След като не завърши на подиума на миналото състезание след победата си в Ассен, Валентино Роси (Yamaha Factory Racing) влезе в топ 3. Италианецът, който идпревари по невероятен начин Кейси Стонър на Corkscrew преди пет години, атакува и изпревари Алваро Баутиста в последните обиколки, а след това удържа на атаките на испанеца. Третото място го изпрати пред Кал Кръчлоу в класирането – 4-и.

Двамата контузени фаворити Лоренсо (Yamaha Factory Racing) и Педроса (Repsol Honda Team). Те изпълниха целта си като взеха точки. Дани стана 5-и, като изпревари Лоренсо на фибата Андрети. Зад тях бе Кал Кръчлоу (Monster Yamaha Tech 3), който катастрофира в събота и кара втория си мотоциклет. Топ 10 допълни дуетът на Ducati Team Ники Хейдън и Андреа Довициозо.