Начало MotoGP News MotoGP: Маркес триумфира и на Арагон, на крачка е от титлата

MotoGP: Маркес триумфира и на Арагон, на крачка е от титлата

536
0
Марк Маркес
Марк Маркес, снимка: Honda

Марк Маркес взе 8-ата си победа за сезона в MotoGP. Пилотът на Repsol Honda спечели убедително Гран при на Арагон и може да си осигури титлата още в следващия кръг в Тайланд.

5 състезания преди края на сезона той има 98 точки аванс пред Андреа Довициозо с Ducati, който завърши 2-и на Арагон. И ако в следващия кръг Марекс вземе 2 или повече точки повече спрямо Дови, ще спечели 6-ата си корона в кралския клас.

Подиумът в отминалото състезание допълни Джак Милър от Pramac Ducati. Той изпревари в края Маверик Винялес с Yamaha. Челната петица оформи стартиралият втори Фабио Куартараро (Petronas Yamaha).

На старта Маркес тръгна отлично от полпозишън и поведе пред Куартараро и Милър.

Още в първия тур австралиецът задмина Фабио и излезе на 2-а позиция. Французинът бе притиснат и от Винялес. Зад тях бяха Алейш Еспаргаро (Aprilia) и Валентино Роси (Yamaha).

По-назад се сблъскаха Франко Морбидели и Алекс Ринс, като Франко падна, а пилотът на Suzuki продължи, но получи наказание да мине през удължената част на пистата.

Отпред Марекс бързо взе 1.5 сек аванс пред Милър. Винялес изпревари Куартараро, стана 2-и и подгони Милър. В същото време Довициозо се активизира. Италианецът изпревари последователно Роси и Еспаргаро, за да излезе 5-и. Малка грешка на Милър позволи на Винялес да го изпревари.

Така пилотът на Yamaha излезе на 2-а позиция, но в това време лидерът Маркес вече бе натрупал преднина от близо 5 секунди! Дови пък продължи да прогресира със силно темпо и се справи с Куартараро за 4-ото място.

Довициозо бързо притисна и Милър. 9 обиколки преди финала го изпревари с много късно спиране за първия завой. Лидерът Маркес вече се бе откъснал на 6 секунди. Роси пък загуби темпо и бе изпреварен от Кал Кръчлоу.

В последните обиколки Довициозо настигна и Виналес. Използвайки по-високата си скорост на дългата обратна права, той мина пред испанеца 3 тура преди края. В края на предпоследната обиколка и Милър задмина Винялес, който загуби темпо. Куартараро финишира 5-и, следван от Кръчлоу, Еспаргаро, Роси и Ринс.

Пълно класиране от състезанието на Арагон