Начало Moto News MotoGP: Маркес започна сезона с победа в Катар

MotoGP: Маркес започна сезона с победа в Катар

32
0
Валентино Роси,Марк Маркес

Световният шампион Марк Маркес започна сезона и защитата на титрата си в MotoGP с победа в Гран При на Катар. Испанецът победи Валентино Роси, а Дани Педроса стана трети.

Шампионатът започна много драматично, но 21-годишният пилот на Repsol Honda успя да вземе максималния брой точки, въпреки че си счупи крака и отсъстваше в последните два теста на MotoGP. Голямата драма бе за Хорхе Лоренсо (Movistar Yamaha MotoGP), който катастрофира на 15-ия завой още на първата обиколка, когато  бе лидер на състезанието. Така той не успя да стигне до финала. Междувременно, след 8 обиколки Щефан Брадъл се доближи до лидерите. Той стартира 7-и, но заради катастрофата на Лоренсо и грешки на пилотите пред него настигна със своята LCR Honda Маркес и Роси, но амбицията на германеца бе твърде голяма и той се хлъзна извън пистата.

След това Маркес и Роси започнаха битка помежду си, като испанецът успя да я спечели и да пресече с 0.25 сек. преднина пред Доктора. Педроса стана трети и направи подиума на Honda двоен.

Отлично каране отново направи Алекс Еспаргаро и зае 4-о място при дебюта си за NGM Forward Racing и техният мотоциклет Yamaha от клас Open. Алекс се възползва от катастрофите на Алваро Баутиста (GO&FUN Honda Gresini) и Брадли Смит (Monster Yamaha Tech 3). Андреа Довициозо и Кал Кръчлоу станаха съответно 5-и и 6-и за екипа на Ducati Team. Кръчлоу  обаче фенешера на 16 сек. след своя съотборник, защото остана без гориво и трябваше да го пести, за да види финала при дебюта си за италианския производител. Много добро първо състезание във висшия клас направи Скот Рединг (GO&FUN Honda Gresini), който успя да победи следващия го пилот от клас Open с Honda Ники Хейдън (Drive M7 Aspar)  с разлика от 0,035 сек. Топ 10 оформиха съотборникът на Хейдън – Колин Едуардс (NGM Forward Racing), който кара първото си състезание като 40-годишен и Андреа Яноне (Pramac Racing), който допусна грешка на последния завой на втората обиколка, но успя да продължи.