Начало Moto News MotoGP: Michelin ще тества гуми на всички писти през 2015 г.

MotoGP: Michelin ще тества гуми на всички писти през 2015 г.

42
0

След като компанията Michelin ще замени Bridgestone като официален доставчик на гуми през сезон 2016, французите вече се готвят за връщане във висшия клас. Те обявиха плановете си да правят тестове на всички писти за Гран При през 2015 г.

Техническият директор на Michelin Никола Гобер каза в интервю за Speedweek.com, че те имат намерение да правят тестове на всяка писта, която е в календара на MotoGP за 2015 г. Колин Едуардс вече е направил с гуми Michelin работна сесия на Мотеги с мотоциклет Yamaha, Микеле Пиро го направи в Бърно, а японският пилот Шиничи Ито започва тестовата програма за Honda.

Ключовата част от тестовете не е свързана само с конструкцията и покритието на гумите, но и какво ще бъде поведението на мотоциклетите при увеличението от 16,5 до 17 инчови колела. Гобер е убеден, че промяната е от жизнено важно значение за спорта, за да може извършената научно-изследователска работа по развитие на гумите приложима и за тези, които се използват на пътя. Michelin ще има за цел да направи моделна гама от гуми, които да са подходящи за всички мотоциклети на всички писти. Гобер има предвид, че сега има 6 вида предни и 6 вида задни гуми, които се предлагат от Bridgestone.

Асиметричните задни гуми вече са определени, но дали Michelin ще използва повече от една смес за предни гуми, както Bridgestone е предвидил тази година за Филип Айлънд и за Валенсия, тепърва ще се изяснява. Едно обаче е сигурно – няма да има „гуми за една нощ“, изпратени от Франция до близките до завода състезания, както се случваше преди години, когато французите бяха доставчици във висшия клас. Гобер обяви, че миналата практика за развитие на гумите по време на тренировките в даден състезателен уикенд, няма да се осъществява, а изборът на гуми ще бъде един и същ за всички пилоти.