Начало Moto News MotoGP: Ники Хейдън ще кара Honda в WorldSBK

MotoGP: Ники Хейдън ще кара Honda в WorldSBK

66
0

След 13 години в световния шампионат MotoGP – Ники Хейдън или Хлапето от Кентъки (Kentucky Kid), приема ново предизвикателство. Той ще кара от следващата година в отборd на Honda в сериите WorldSBK.

В първия ден на Гран При на Япония, която ще бъде този уикенд на пистата Мотеги, Хейдън обяви, че напуска MotoGP и ще се състезава за отбора Ten Kate Honda в WorldSBK през 2016 г. Американецът от Кентъки дойде в Гран При през 2003 г. и взе два подиума в дебютния си сезон, като първият му бе в Мотеги.

Ники има многогодишен успех като пилот на Repsol Honda и световна титла през 2006 г. с марката, включително две победи на супер трудната писта Лагуна Сека, пред очите на собствените си фенове. След това няколко години Хейдън караше Ducati, но после отново се върна в семейството на Honda с екипа на Aspar MotoGP в клас Open.

През 2016 г. Хейдън ще бъде съотборник на Михаел ван дер Марк и ще кара CBR1000RR Fireblade SP. Той ще се бори да стане първият американец, спечелил титлите в MotoGP и WorldSBK.

Ники Хейдън казва: „Това ще бъде последната ми година в MotoGP, защото отивам в световния шампионат на супербайк догодина. Ще карам Honda в екипа на Ten Kate. Това е част от моята работа и няма нищо прекалено драматично! Последните две години са бяха толкова добри и не бях в състояние да получа резултати, с които да запазя високото равнище на пилот в MotoGP. Винаги съм смятал, че SBK може да е нещо, което искам да опитам, харесват ми състезанията там, а и аз се чувствам в добра форма. Малко по-стар съм на възраст, но аз все още се радват на спорта и надпреварите и те ми доставят удоволствие. Това ще бъде ново предизвикателство и нова възможност да намеря нещо по-забавно. Разбира се, MotoGP ще ми липсва, защото тук станах шампион, постигнах чудесни победи, състезавах се в някои големи отбори и работих с няколко чудесни хора. Но нищо не е вечно и трябва да продължавам напред. Отивам в  WorldSBKс Honda и се надявам да се позабавляваме.