Начало Moto News MotoGP: Най-после Валентино Роси се върна на върха

MotoGP: Най-после Валентино Роси се върна на върха

44
0

След повече от две години пауза, Валентино Роси с Yamaha се върна на върха като победител. Доктора спечели Гран При на Холандия на пистата Ассен почече от убедително  – с 2,170 сек. Пред Марк Маркес с Honda, а трети стана Кал Кръчлоу от сателитният тим на Yamaha – Тech3.

Това бе 80-а победа на Роси във висшия клас и първа от Малайзия 2010 г., а също и от връщането му в тема на Yamaha след два сезона в Ducati. В кариерата на легендарния италианец това бе 106-а победа.

Кръчлоу за първи път в кариерата си бе на първа позиция, но още в началото начело излезе Дани Педроса с Honda, следван от съотборника си Маркес.  От 12-а позиция стартира контузеният Хорхе Лоренсо, който претърпя операция в петък през нощта, снощи се върна на Ассен и му  бе разрешено да стартира с времето от петъчната първа тренировка. Той бързо се придвижи напред в колоната. В същото време Роси  започна щурм, импревари Щефан Брадъл с Honda, после догони Маркес и го изпревари. Същото отзад направи Лоренсо, който задмина Кръчлоу.  Доктора продължи своя устрем и продължи да догонва лидера Педроса, лепна се зад него и 20 обиколки преди финала успя да го изпревари. От този момент до финала, Роси бе недостижим.

Лоренсо също притисна Маркес и успя да го изпревари 15 обиколка преди финала. Шампионът обаче явно се умори, защото първо Маркес си върна позицията, а след това и Кръчлоу задмина Лоренсо. В същото време Маркес и Педроса започнаха битка за второто място и младият испанец надделя над по-опитния си съперник. От своя страна Кръчлоу, който бе съхранил гумите си вдигна темпото. Той също успя да изпревари Педроса и вдигна мерника на Маркес за второто място. Почти го бе изпреварил, но скоростта, с която влезе в завоя, бе твърде висока и той сбърка. Така Кръчлоу остана трети.  

Педроса зае 4-о място, следван от прекия си конкурент за титлата Лоренсо, въпреки счупената си ключица. Разликата между тях сега е 9 точки – 136 за Педроса и 127 за Лоренсо. Щефан Брадъл стана 60-и, следван от Алваро Баутиста, също с Honda. Топ 10 допълниха Алекс Еспаргаро, Брадли Смит и Андреа Довициозо с Ducati.