Начало MotoGP News MotoGP обяви заместника на отбора на RNF

MotoGP обяви заместника на отбора на RNF

244
0
RNF Рейсинг
снимка, RNF Рейсинг

MotoGP обяви заместникa на отбора на RNF. Световният шампионат приветства екипа на Trackhouse Racing. Американците заемат последния слот в MotoGP и ще използват мотори на Априлия. Пилотите на новосформирания тим са Мигел Оливейра и Раул Фернaндес.

В края на ноември MotoGP отне лиценза на RNF Рейсинг Априлия. Това се случи заради многократните нарушения на малайзийския отбор, свързани със „Споразумението за участие.“ Няколко дни по-рано шефът на тогавашния отбор Разлан Разали подаде оставка и обяви, че RNF на практика е във фалит

По-късно стана ясно, че мажоритарният акционер на RNF Рейсинг и титулярен партньор CryptoDATA не е платил дължимите пари за спонсорството от Гран при на Австрия насам. Освен това множество доставчици на отбора също са имали неизплатени задължения от компанията, занимаваща се с търговия на криптовалути.

От Дорна обявиха, че са готови да приемат кандидатурата на друг отбор, който да заеме мястото на RNF. Предполагаше се, че това ще бъде Trackhouse Racing. Американците имат присъствие в НАСКАР през последните няколко години и дори спечелиха няколко старта.

Американският отбор посети падока на MotoGP по-рано тази година, за да проучи възможността да се присъедини към стартовата решетка. Първоначално плановете на Trackhouse бяха това да се случи през 2025 г. В крайна сметка ситуацията с CryptoDATA и RNF накара Trackhouse да ускори нещата.

Присъединяването на Trackhouse Racing беше обявено по време на церемония, която се проведе днес. Tя бе излъчена на живо в страниците на MotoGP в социалните медии. На презентацията присъстваха собственика на Trackhouse Racing Джъстин Маркс. Към него се присъединиха главният изпълнителен директор на Априлия Масимо Ривола, главният спортен директор на Дорна Спортс Карлос Езпелета, както и главният търговски директор на Дорна Дан Росомондо

Trackhouse Racing ще управлява два мотора Априлия RS-GP със спецификация 2023 г. Те ще бъдат управлявани от Мигел Оливейра и Раул Фернандес.

Окончателната разцветка на тима ще бъде разкрита в началото на следващия сезон. Днес Trackhouse представи  мотоциклет, върху който бе изобразено американското знаме. Така бе отдадена почит както на предишните тестови цветове, използвани от Ники Хейдън, така и на невероятното мотоциклетно състезателно наследство на САЩ.

Добавянето към това наследство и написването на нова глава е ключова цел за Trackhouse и се споделя от MotoGP. Присъединяването на американски отбор, представляващ един от най-големите пазари в света, предлага богати възможности за двете страни да създадат вълнуващ нов проект от нулата. Очаква се той да бъде изграден върху основите на утвърден успех.

„Изключително сме щастливи да приветстваме Trackhouse Racing в MotoGP. Знаем, че този нов отбор идеално пасва на нашия спорт. Те вече показаха, че знаят как да печелят и пристигат със страхотна индивидуалност“, сподели Карлос Еспелета.

„Намираме се в най-конкурентната епоха, която спортът някога е виждал. Затова е още по-важно от всякога на стартовата решетка да има силни независими отбори и солидни проекти. Работата на Trackhouse с Априлия, която ще предложи широка подкрепа, също е наистина вълнуваща перспектива. RS-GP е печеливш мотоциклет. Комбинацията от мотор, фабрика и подхода на Trackhouse с този екип е нещо супер вълнуващо за феновете на MotoGP навсякъде по света. Нямаме търпение да видим как Trackhouse ще се състезава с всички останали нас“, добави главният спортен директор на Дорна Спортс.

„Щастливи и горди сме да приветстваме Trackhouse в семейството на Априлия. Това, което те успяха да изградят за много кратко време в НАСКАР, е изключителна презентационна карта, която предвижда потенциала на това партньорство“, каза Масимо Ривола

„Всичко това е факт благодарение на Джъстин Маркс и неговия екип. Аз се запознах с него благодарение на моя дългогодишен приятел Пи Джей Рашиди. Аз и Маркс бяхме в синхрон както по отношение на техническите амбиции, така и по отношение на развитието на маркетинга и комуникацията на такъв важен пазар като САЩ. Ангажиментът ни ще се увеличи значително. Това е отговорност, която поемаме с удоволствие, защото съм сигурен, че това ще ни позволи да се развиваме още повече“, добави CEO-то на Априлия.

„Присъединяването към световния шампионат на MotoGP е много вълнуващ момент за нашата млада компания. Trackhouse работи от първия си ден, за да разпознава уникални и привлекателни възможности за моторни спортове“, коментира Джъстин Маркс.

„Възможността да се разширим до глобален шампионат като MotoGP е огромна стъпка в разрастването на компанията. Вярваме дълбоко в мисията на Дорна. Затова сме решени да внесем нещо ново и вълнуващо в шампионата. Същевременно ще работим усилено, за да помогнем за разрастването и засилването на този невероятен спорт сред милиони нови фенове в Северна Америка и извън нея“, каза още основателят и съсобственик на Trackhouse Racing.