Начало MotoGP News MotoGP официално отмени Гран при на Аржентина

MotoGP официално отмени Гран при на Аржентина

112
0
Гран при на Аржентина в MotoGP
снимка, Мишлен

MotoGP официално отмени Гран при на Аржентина. Днес шампионатът обяви, че надпреварата на пистата „Термас де Рио Ондо“ е извадена от календара за 2024 г. От MotoGP също така потвърдиха, че няма да има заместник на това състезание.

Още в края на миналата седмица се появиха спекулации, че Гран при на Аржентина няма да се проведе. Причините бяха свързани с намеренията на новия президент на страната Хавиер Милей. Още от самото начало на своето председателство, той провежда политика на съкращаване на разходите във всички стопански сектори на държавата

В рамките на тази програма за бюджетни съкращения се включва и Гран при на Аржентина. Събитието получава значителна сума пари от националното правителство. Именно националното правителство е основен фактор за домакинството на старта от MotoGP,  заедно с това на провинция Сантяго дел Естеро, частния промоутър и спонсори.

Днес Дорна и ФИМ официално потвърдиха, че Гран при на Аржентина е извадена от календара за 2024 г. Събитието няма да бъде заменяно.

Аржентина се завърна в календара на MotoGP през 2014 г. на пистата „Термас де Рио Ондо“. Оттогава събитието основна част от графика на шампионата- с изключение на 2020 и 2021 г.

През последните няколко години Гран при на Аржентина се сблъска с многобройни препятствия. Първото от тях беше огромния пожар, който унищожи част от инфраструктурата на пистата в началото на 2021 г. През 2022 г. пък имаше закъснения на някои самолети, превозващи оборудването на отборите от трите класа. Това наложи първият ден от рейс уикенда да не се проведе.

„ФИМ, IRTA и Дорна Спортс потвърждават отмяната на Гран при на Аржентина през 2024 г.“, се казва в официалното изявление на шампионата.

„Поради настоящите обстоятелства в Аржентина организаторът на събитието съобщи, че в момента не е в състояние да гарантира услугите, необходими за провеждането на Гран при през 2024 г. по стандартите на MotoGP. Това събитие няма да бъде заменено в календара за 2024 г. MotoGP се надява да се завърне към състезанията на Термас де Рио Хондо през 2025 г.“

Гран при на Аржентина не е единственото състезание, което е под въпрос през сезон 2024 в MotoGP. Има немалка вероятност отново да няма и състезание в Казахстан. Всичко зависи от това дали пистата „Сокол Интернешънъл“ бъде завършена навреме. Според предварителните планове, Гран при на Казахстан трябва да се проведе в периода 14-16 юни.