Начало Избрани MotoGP официално представи календара за сезон 2025

MotoGP официално представи календара за сезон 2025

79
0
MotoGP
снимка, Ред Бул Контент Пуул

MotoGP официално представи календара за сезон 2025. Новият график включва рекордните 22 старта, които ще се проведат на 5 континента. Календарът за 2025 г. има някои сериозни промени, включително завръщането на 2 старта в Европа.

Днес ФИМ публикува предварителния календар на световния шампионат на MotoGP за 2025 г. В него са посочени датите и състезанията за предстоящия сезон на най-престижния шампионат в областта на мотоциклетизма.

През 2025 г. ще се проведат общо 22 Гран при в 18 държави. Тук се включва завръщането на чешката писта Бърно и дебюта на Балатон Парк в Унгария. Създаден, за да могат феновете да се насладят на най-доброто от MotoGP, където и да се намират по света, календарът е възможно най-ефективен. Той същевременно балансира социалните и икономическите фактори, за да увеличи максимално положителното ни въздействие

Календарът на MotoGP започва с четири състезания извън територията на Европа. Така той ще бъде по-балансиран и добре организиран за пилотите, отборите и персонала на MotoGP.

Сезон 2025 започва с предсезонните тестове в Малайзия и Тайланд. Те ще се проведат през месец февруари. След това страната от Югоизточна Азия ще открие кампанията, както стана ясно през август. Това ще бъде първият случай, в който Гран при на Тайланд ще открие сезона и ще се проведе в началото на годината [28 февруари- 2 март]. Досега събитието на пистата край Бурирам се провеждаше през есента.

Две седмици след Тайланд MotoGP трябва да се завърне в Аржентина. Събитието на пистата Термас де Рио Ондо беше извадено от календара за 2024 г. заради политически и финансови причини. Сега обаче се очаква всичко да се проведе по план и да няма никакви пречки.

След Аржентина керванът на MotoGP отново ще се насочи към САЩ и по-специално Тексас. Трасето край Остин ще продължи да бъде домакин на единственият кръг от MotoGP на територията на Северна Америка. После шампионатът се насочва към Катар. Стартът на пистата Лосаил традиционно дава старт на кампанията в MotoGP. Този път обаче той е преместен в средата на април заради религиозния празник Рамадан.

След Лосаил идва ред на първите два европейски старта за сезон 2025 в MotoGP. Те ще се проведат на добре познатите писти в Херес и Льо Ман. В последната седмица на май MotoGP ще се насочи към Великобритания. Събитието на Силвърстоун беше преместено с няколко месеца напред. След Великобритания идва ред на Гран при на Арагон. Тази надпревара също е изместена с няколко месеца напред в сравнение с тази година.

В края на юни MotoGP отново ще посети писти като Муджело и Асен. Две седмици по-късно световният шампион се насочва към Германия и пистата Заксенринг. Седмица по-късно трябваше да се състои завръщането на Чехия. Страната от Централна Европа за последно прие старт от световния шампионат по мотоциклетизъм през 2020 г.

След Бърно MotoGP започва лятната пауза, която ще продължи три седмици. После следван стартът на австрийската писта Ред Бул Ринг. В последната седмица на август трябва да се състои дебюта на най-новата писта в календара на MotoGP- Балатон Парк в Унгария. После шампионатът ще се насочи към пистите в Каталуния и Мизано.

Мизано ще сложи край на серията от европейски стартове. В края на септември започна традиционната обиколка на MotoGP в източната част на земното кълбо. В края на септември идва ред на Гран при на Япония и пистата Мотеги. Веднага след това е Гран при на Индонезия на пистата Мандалика. Няколко седмици по-късно са стартовете в Австралия и Малайзия.

Сезон 2025 в MotoGP ще завърши с два старта на Пиренейския полуостров. Състезанието в Португалия отново ще се проведе през есента, вместо пролетта, както беше през последните години. Следващата кампания отново ще приключи във Валенсия и пистата Рикардо Тормо.

В календара за 2025-та не попадат стартовете в Казахстан и Индия. Събитието на пистата Сокол Интернешънъл беше отменено през последните две кампании заради липсата на хомологация и недовършени строителни работи по трасето. По всичко изглежда, че от Дорна са се отказали от провеждане на това събитие.

Вчера стана ясно, че Индия няма да попадне в календара на MotoGP за сезон 2025. Отмяната на събитието е поради оперативни и финансови причини. Планът е Индия да се завърне в календара на MotoGP за 2026 г.