Начало MotoGP News MotoGP оповести предварителния календар за сезон 2023

MotoGP оповести предварителния календар за сезон 2023

2872
0
MotoGP 2022
снимка, Мишлен

MotoGP оповести предварителния календар за сезон 2023. Новата кампания трябва да включва 21 старта, които ще преминат през Европа, Азия, Австралия, Северна и Южна Америка.

Сезон 2023 ще започне на 26 март в Португалия. Домакин на първия кръг за следващата година ще бъде пистата Портимао. Това ще бъде първи случай от сезон 2006-та насам, в който европейска страна ще открие сезона в MotoGP. Седмица по-късно керванът на световния шампион ще бъде на аржентинската писта Термас де Рио Ондо, преди да се прехвърли в Тексас от 14-ти до 16-ти април.

После MotoGP ще се върне в Европа за състезанията в Испания, Франция, Италия, Германия и Нидерландия. След състезанието на Асен трябва да се проведе първата напълно нова надпревара в шампионата- Гран при на Казахстан. Състезанието на пистата Сокол е планирано за 9 юли 2023 г. После започва лятната пауза в MotoGP, която ще продължи до началото на август.

В календара на световния шампионат по мотоциклетизъм не фигурират състезанията във Финландия и Унгария. Скандинавката страна окончателно бе извадена от ФИМ и Дорна заради незавършената инфраструктура около пистата Кими Ринг. В допълнение, компанията собственик на трасето бе обявена в несъстоятелност преди няколко месеца.

Същевременно Гран при на Унгария няма да се върне в календара на MotoGP по-рано от 2024 г. Главната причина за това забавяне е тази, че проектът на новата писта край град Дебрецен все още е в застой. Има вариант световният шампионат по мотоциклетизъм отново да се състезава на Хунгароринг.

Сезон 2023 ще бъде възобновен във Великобритания на 6 август. После MotoGP ще се състезава в Ред Бул Ринг, Каталуния и Мизано. Трасето край Барселона заменя това в Арагон, което е извадено от графика за следващата година. Има вероятност Гран при на Арагон да се завърне при евентуална отмяна на надпреварите в Индия и Казахстан.

Заключителната част от кампанията ще премине през Азия и Австралия. Дългоочакваната Гран при на Индия трябва да се проведе на 24 септември. Седмица по-късно ще бъде събитието в Япония. После керванът ще посети Индонезия, Австралия, Тайланд, Майалзия и Катар. Финалният 21-ви кръг от сезон 2023 в MotoGP ще бъде във Валенсия.

Предварителен календар за сезон 2023 в MotoGP:

26 март– Портимао, Гран при на Португалия

2 април- Термас де Рио Ондо, Гран при на Аржентина

16 април– Съркюит ъф ди Америкас, Гран при на Америка

30 април – Херес, Гран при на Испания

14 май – Льо Ман, Гран при на Франция

11 юни – Муджело, Гран при на Италия

18 юни – Заксенринг, Гран при на Германия

25 юни– Асен, Гран при на Нидерландия

9 юли – Сокол Интернешънъл, Гран при на Казахстан

6 август- Силвърстоун, Гран при на Великобритания

20 август- Ред Бул Ринг, Гран при на Австрия

3 септември- Каталуния, Гран при на Каталуния

10 септември- Мизано, Гран при на Сан Марино

25 септември- Буд Интернешънъл, Гран при на Индия

1 октомври- Мотеги, Гран при на Япония

15 октомври- Мандалика, Гран при на Индонезия

22 октомври- Филип Айлънд, Гран при на Австралия

29 октомври- Чанг, Гран при на Тайланд

12 ноември- Сепанг, Гран при на Малайзия

19 ноември- Лосаил, Гран при на Катар

26 ноември- Рикардо Тормо, Гран при на Валенсия