Начало MotoGP News Казахстан ще бъде домакин на старт от MotoGP

Казахстан ще бъде домакин на старт от MotoGP

289
0
Казахстан 2022
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Казахстан ще бъде домакин на старт от MotoGP. Азиатската страна се надява да дебютира в календара на световния шампионат по мотоциклетизъм още през следващата година. Бъдещите състезания ще се провеждат на пистата Сокол Интернешънъл.

През последните години календарът на MotoGP продължава да се разширява с пълна сила. Тази година трябваше да има 21 старта, но след отмяната на Гран при на Финландия Дорна реши да не прави промени в графика на шампионата.

През последните седмици Дорна Спортс подписа Меморандум за разбирателство със Саудитска Арабия и Индия. Двете държави трябва да приемат стартове от световния шампионат по мотоциклетизъм в бъдеще.

Днес MotoGP обяви, че са надява да посети Казахстан още през следващия сезон. Домакин на състезанията ще бъде новата писта Сокол Интернешънъл, разположена край най-големия град в страната Алмати. Притежателят на търговските права в MotoGP Дорна Спортс потвърди подписването на петгодишен договор с организаторите на надпреварата.

„Световният шампионат на FIM MotoGP идва в Казахстан! През 2023 г. влиза в сила нов петгодишен договор. Според него MotoGP ще се установи в нов регион на света, тъй като към календара се присъединява зашеметяващата международна писта Сокол“, се казва в изявление на шампионата.

„Разположен в непосредствена близост до най-големия казахстански град Алмати, Сокол е чисто нов комплекс за моторни спортове, изграден в сърцето на Централна Азия.

„Регионът ще бъде нова спирка за MotoGP, тъй като спортът продължава да се развива по целия свят и да привлича нови пазари и фенове.

„Казахстан също така ще стане 30-ата страна, която ще бъде домакин на мотоциклетна Гран при от 1949 г. насам. Това ще  бъде идеален пример за празнуване на все по-разширяващата се история на първия световен шампионат по моторни спортове. Международната писта Сокол ще бъде 74-ото трасе, където ще се проведе Гран при от най-висок клас.“

От Дорна все още не са публикували календара за сезон 2023 в MotoGP. Това трябва да се случи през октомври. Една от промените е, че Португалия ще приеме първия кръг от следващата кампания. Европейската страна заменя Катар, тъй като пистата Лосаил е в ремонт и няма да бъде готова до март 2023 г.

Керванът на световния шампионат по мотоциклетизъм трябваше да се върне във Финландия и Унгария. Двете състезания най-вероятно няма да се състоят, тъй като компанията собственик на пистата Кими Ринг бе обявена в несъстоятелност. В същото време проектът за новата писта край Дебрецен повече от година се намира в застой. По този начин Гран при на Унгария едва ли ще се появи в календара на шампионата в близко бъдеще.

Също така от 2023 г. MotoGP въвежда спринтови състезания. Дължината им ще бъде 1/2 от оригиналната състезателна дистанция на всяка една писта.