Начало MotoGP News MotoGP отложи Гран при на Казахстан

MotoGP отложи Гран при на Казахстан

158
0
MotoGP 2024
снимка, Ред Бул Контент Пуул

MotoGP отложи Гран при на Казахстан. Събитието на пистата Сокол Интернешънъл няма да се проведе на първоначалната си дата през юни заради последиците от наводненията в страната от Централна Азия.

Казахстан трябваше да приеме първия си старт от MotoGP миналия сезон. Събитието обаче беше отменено. Причината за решението беше свързана с недовършените строителни работи по пистата и липсата на хомологация от страна на ФИМ. След това от Дорна обявиха, че състезанието ще се проведе следващата година. MotoGP така и не сложи заместник на отменения старт на пистата Сокол Интернешънъл.

Гран при на Казахстан попадна в календара на MotoGP за сезон 2024. Събитието беше насрочено за периода 14-16 юни. Въпреки това отново възникнаха притеснения относно провеждането на събитието. От Дорна и ФИМ все пак изразиха надежда, че няма да се налага отново да отлагат състезанието в Казахстан

Днес стана ясно, че Гран при на Казахстан ще бъде отложена. Причината за това решение е свързана с внезапните наводнения, които засегнаха страната през последните седмици.

Разбира се, че река Урал е излязла от коритото си в края на миналия месец. Това е било в следствие на бързото топене на снеговете и ледовете поради високите температури, както и на проливните дъждове. Наводнението беше определено като най-тежкото в региона от 80 години насам.

Обстановката в региона започна да се нормализира. Преди няколко дни стана ясно, че близо 40 000 евакуирани души са се завърнали по домовете си. По данни на местните медии разчистването продължава.

„Безпрецедентните метеорологични условия доведоха до наводнения в Централна Азия. Те предизвикаха извънредно положение в Казахстан и доведоха до разселване на голяма част от населението“, се казва в изявлението на ФИМ.

„Не би било отговорно MotoGP да добавя допълнителна тежест към властите или службите, докато те работят, за да помогнат на десетките хиляди засегнати хора в цялата страна.“

„Поради това международната писта Сокол няма да бъде домакин на MotoGP на предварително обявените дати. Всички допълнителни актуализации ще бъдат публикувани, след като бъдат потвърдени.“

„Като наш изключителен приоритет MotoGP изпраща съболезнования и подкрепа на народа на Казахстан и на всички засегнати от наводненията в Централна Азия. Надяваме се, че засегнатата нация, регион и общности ще могат да се възстановят възможно най-скоро.“

Не се знае дали ще се намери свободен слот, в който MotoGP да постави състезанието в Казахстан. Тази година графикът на световния шампионат е изключително натоварен и включва общо 20 старта.

MotoGP разполага с една резервна писта в графика си за тази година- Балатон парк. Унгарското трасе обаче все още не получило хомологация от ФИМ и няма как да замести отложения старт в Казахстан.