Начало Moto News MotoGP: Петручи пак прави фурор в дъжда на Филип Айлънд

MotoGP: Петручи пак прави фурор в дъжда на Филип Айлънд

31
0

Данило Петручи за втори път през този сезон оглави класирането по време на тестове. Това стана в първия ден от официалните изпитания на пистата Филип Айлънд в Австралия. Сателитният пилот на Ducati стана първи, след като използва поизсъхналата писта в края на сесията.

Дъждат иначе ту започваше да вали, ту спираше и повечето пилоти останаха в бокса почти през целия ден. Австралийската писта е известна с това, че в един ден на нея се сменят четири сезона. В първия ден на тестовете в MotoGP не бе по-различно. Пилотите бяха посрешнати с облачно небе и мокро трасе. Дани Педроса от екипа на Repsol Honda бе първият, който излезе с мокри гуми. Последваха го други двама с Honda – Тито Рабат и Кал Кръчлоу.

Двамата пилоти на Repsol Honda използваха последната еволюция на двигателя за 2016 г., докато Кръчлоу и Рабат бяха с двигателите за 2015 и 2016 г. от същата спецификация, която заводския отбор тестваше във Валенсия в края на миналата година. Дъждът не позволи сериозни тестове на всеки от произовдителите, но пък даде възможност да се види как екипите и състезателите работят с гумите Michelin и софтуера на Magneti Marelli на мократа писта.

Валентино Роси, който навърши 37 години ден преди теста, излезе с мотора за 2016 г. Междувременно съотборникът му от Movistar Yamaha Хорхе Лоренцо завъртя 22 обиколки на мократа писта с гумите за много мокра писта. След като дъждът намаля, Марк Маркес излезе на трасето с новата гума интермедия. Маркес днес празнува рождения си ден и оглавяваше класирането в по-голямата част от сесията с време 1:35.354. Само 11 състезатели избраха да излязат на мократа писта.

Надеждата за ефективна работа дойде в последните два часа, когато пистата взе да съхне и пилотите използваха сухия асфалт в заключителната част за ефективна работа. Времената бързо бяха подобрени от двамата пилоти на Octo Pramac Yakhnich – Данило Петручи и Скот Рединг, които бяха начело в класацията до заключителния етап на сесията. След това дъждът отново заваля и последния сух период, в който можеха да карат бе във финалните 20 минути.

Маверик Винялес и Брадли Смит се възползваха най-добре от тези последни 20 минути, като успяха да влязат в топ 3, на по-малко от секунда от най-доброто време на Петручи – 1:31.764. това време е с повече от секунда по слабо от най-бързата обиколка на Маркес от 2015 г. – 1:29.280 и доста по-бавен тур от рекордния на Лоренсо – 1:27,899 от 2013 г. Винялес със своя Suzuki остана на 0,719 сек., а Смит бе на 0,826. Четвърти остана Скот Рединг на 1.100 сек., но той направи 41 обиколки, повече от който и да е друг пилот.

Кръчлоу и Роси направиха повече от обиколките си на мокро и отсъстваха от първия „сух прозорец“, а след това излязоха на пистата в последните минути и станаха 5-и и 6-и. Пол Еспаргаро даде време от 1:33.126, което го класира 7-и. Тримата са последните пилоти, които са на под 2 сек. от Петручи. Така италианецът остана лидер за втори път от тестовете през 2016 г.

Австралиецът Джак Милър се върна на пистата и караше мотоциклета на Marc VDS Racing Team Honda за първи път, след като счупи десния си крак. Младият пилот, роден в Таунсвил направи само 6 от планираните 25 обиколки, тъй като усети болки в крака. Времето му обаче бе 9-о – 1:33.992. Джак се класира зад колумбиеца Йони Ернандес от екипа на  Aspar MotoGP Team Ducati GP14.2. Йони бе по-бърз и от двамата заводски пилоти на Ducati, като Андреа Яноне стана 10-и. Андреа Довициозо излезе на пистата, но не регистрира време. Пилотите на Avintia Racing Ducati също се отказаха да карат в това време.

На 11-о място остана Тито Рабат – единственият новак в MotoGP, който постигна 1:35.273 в 28-ата си обиколка и изпревари Марк Маркес, който остана 12-и с 1:35.354. Само с 2 обиколки Алейш Еспаргаро завърши 13-и в първия ден на Филип Айлънд, следван от Юджийн Лавърти. Световният шампион за 2015 г. в MotoGP Хорхе Лоренсо стана 16-и пред Дани Педроса, като и двамата караха на много мокра писта.