Начало MotoGP News MotoGP планира второ състезание в САЩ

MotoGP планира второ състезание в САЩ

177
0
MotoGP 2023 в САЩ
снимка, Мишлен

MotoGP планира второ състезание в САЩ. Това каза собственикът на Trackhouse Racing Джъстин Маркс. Според него, ръководството на MotoGP най-вероятно ще организира допълнителен старт на територията на Съединените щати в бъдеще.

Trackhouse Racing се присъединява към MotoGP догодина. Американците заеха овакантения слот на RNF Рейсинг. Малайзийският отбор бе изхвърлен от шампионата заради нарушаване на т. нар. „Споразумение за участие в MotoGP“. RNF Рейсинг на практика бе изпаднал в несъстоятелност и не бе покривал своите плащания през последните месеци. Всичко това доведе до това Дорна и ФИМ да отнемат лиценза на базирания в Малайзия отбор

На мястото на RNF Рейсинг дойде Trackhouse Racing. Американският екип ще използва две заводски подготвени машини Априлия RS-GP. Пилотите на новосформирания тим са Мигел Оливейра и Раул Фернандес.

Пристигането на Trackhouse в MotoGP идва в момент, когато от Дорна се стремят да разширят присъствието на MotoGP в Америка. Световният шампионат по мотоциклетизъм има само един старт на територията на Северна Америка през последните години. Очаква се това да се промени в бъдеще/

За последно MotoGP проведе няколко състезания в САЩ през 2015 г., когато календарът включваше трасето край Остин и Индианаполис. През 2013 г. САЩ бе домакин на три старта от MotoGP- Остин, Лагуна Сека и Индианаполис. Малко след това трасето в Калифорния бе извадено от графика на шампионата и едва ли някога ще бъде върнато. В края на 2015 г. Индианаполис също спря да приеме стартове от MotoGP и по-малките категории Moto2 и Moto3.

Неотдавна собственикът на Trackhouse Racing Джъстин Маркс разкри, че Дорна работи по добавянето на второ състезание в САЩ. Американецът обаче призна, че  настоящият брой на наличните писти, които могат да приемат старт от шампионата, е доста малък.

„Америка е много голяма страна и наличието на повече от една Гран при би помогнало“, сподели Маркс.

„Само обявяването и популяризирането на нова писта би направило MotoGP блестящо. Хората са привлечени от неща, които не са виждали“, продължи американецът. „Знам, че Дорна работи в тази посока. Не знам как протичат тези разговори в момента, но ние сме тук, за да помогнем.“

„Няма много писти, на които можем да отидем. В Съединените щати имаме фантастични съоръжения, но повечето от тях са предназначени за автомобилни състезания. Има няколко писти, които се строят и които със сигурност отговарят на стандарта на MotoGP. Това може да не се случи следващата или по-следващата година. Все пак има няколко писти, които се позиционират така, че да направят това възможно“, каза още собственикът на Trackhouse Racing.


През последните две години от Дорна започнаха да проверяват възможните трасета в САЩ, на които може да се проведе тест. Едно от тези посещения е било около град Тенеси. В момента там се изгражда писта, която носи името Flatrock Motorsports Park 

Строителните работи по трасето струват около 91 млн. евро и се очаква да приключат през 2024 г. Идеята е състезанието да влезе в календара на MotoGP възможно най-скоро. Говори се, че промоутърите на трасето вече са подписали писмо до Дорна с намерения да бъдат домакин на старт от шампионата в бъдеще.