Начало Moto News MotoGP: Роси: Съжалявам, че катастрофира, но според мен Маркес сбърка

MotoGP: Роси: Съжалявам, че катастрофира, но според мен Маркес сбърка

78
0

Валентино Роси заяви след Гран при на Аржентина (трети кръг от световния шампионат на MotoGP), че съжалява за удара с Марк Маркес, но според него пилотът на Хонда е допуснал грешка.

Италианската легенда на мотоциклетния спорт спечели по драматичен начин 110-та победа в кариерата си. Той обясни, че след като видял избора на гуми на съперника си (хард), помислил, че може би има някакъв шанс за успех, тъй като е с добро темпо във втората половина на състезание. Директният двубой между Роси и Маркес се случи в предпоследната обиколка. Марк си върна лидерството след първата атака на Доктора. След това Валентино предприе ново нападение при спирането за пети завой. Испанецът пак опита да контраатакува и драмата настъпи на излизането, когато Маркес закачи задната част на Ямаха-та.

„Жалко, че катастрофира, но според мен Марк сбърка. Той обаче е пилот, който винаги се бори на принципа „всичко или нищо””, обясни Роси. „Още от тренировките знаех, че темпото ни е силно. Освен това моторът ни бе с по-добро поведение, когато задната част започваше да се пързаля. Постепенно настигнах Марк, като в този момент имах шест или седем десети от секундата предимство в скоростта, но до края оставаха само две обиколки. Опитах да го изпреваря, мислейки си, че той със сигурност ще се постарае да остане пред мен. В този момент Марк ме докосна в средата на завоя. Тогава си казах: „По дяволите! Мислех, че си агресивен, но не очаквах, че ще е чак толкова”! После тръгнах да ускорявам, чух още едно докосване. Честно, не знам дали беше отдясно или отляво. Помислих, че битката ще е особено ожесточена, но когато преминах старт-финала на питборда бе изписано, че имам преднина спрямо Дови (Андреа Довициозо – б.р.). В следващия тур видях мотора на Марк.”

Валентино бе категоричен още, че подобен инцидент няма да повлияе на Маркес, нито да промени подхода му към надпреварите. Според него най-важното е, че с Ямаха демонстрираха силно темпо в състезанието и Роси смята, че битката в шампионата може да е наистина страхотна.

„Първенството е дълго, а Марк е показвал, че може да се възстанови. Очаквам [Андреа] Яноне, Кал [Кръчлоу] и Хорхе [Лоренсо] да се намесят”, допълни италианецът.

Самият Маркес каза, че е очаквал интересна надпревара и е бил наясно, че няма да може да победи Роси с по-твърдите гуми.

„Поех риск и натиснах в началото, за да отворя разлика. Стратегията работеше добре за нас, жалко, че така се получи в последните две обиколки. Реших да пазя гумите, когато го видях да ме доближава. След това се върнах на около 1:39 мин за тур и знаех, че ще се борим до края. Но когато той ме задмина, всички видяхте какво стана. Валентино си е Валентино и е трудно да го победиш. Винаги съм казвал, че той е моят идол и винаги уча нещо от него. Сега вече мисля за Херес. Разбирам какво стана (в Аржентина). В Испания ще се постарая да наваксам точки. Има още толкова състезания, всичко може да се случи”, коментира Маркес.