Начало Moto News МотоGP: Роси пръв се свърза с Ямаха, разкри Лин Джарвис

МотоGP: Роси пръв се свърза с Ямаха, разкри Лин Джарвис

66
0
Валентино Роси,Дукати,Сепанг

Валентино Роси е влязъл пръв във връзка с Ямаха за евентуално свое връщане в екипа, разкри управляващият директор на Ямаха Рейсинг Лин Джарвис. Легендарният мотоциклетист си тръгва от Дукати в края на настоящия сезон, след като подписа нов двегодишен договор.

Причината да си върнем Валентино са седемте ни години история. Спечелихме 4 титли заедно, написахме някои от най-хубавите страници в спорта. Решението ни е да се върнем към онези прекрасни времена. Не смятам, че се разделихме зле – останахме си в добри отношения. Тази година разговорите продължиха известно време, но реалните преговори започнаха през юли. Валентино уточни, че е взел решение в седмицата след Лагуна Сега. Последните дискусии бяха доста кратки, тъй като всички се познаваме чудесно. Валентино се свърза с нас, за да изрази интерес към връщане в Ямаха. Контактът дойде от него – обясни Джарвис в Бърно.

Хорхе Лоренцо бил информиран на Муджело в средата на юли, че има възможност Роси да се върне в отбора. Според Джарвис испанецът вероятно би предпочел да запази Бен Спийс като съотборник.

– Накрая обаче Хорхе уважи решението на Ямаха да върне Валентино, а от нас зависи да се справим със ситуацията. Мога да кажа, че Кармело (Еспелета, главен изпълнителен директор на Дорна – б.р.) нямаше никакво участие в целия процес. Не съм коментирал връщането на Роси с него до ден-днешен. Хорхе пък е пилотът ни номер 1 за настоящото първенство и идващите два сезона. Хонда упорито опитваха да подпишат с него и ние дадохме максимума, за да го запазим. Валентино е невероятно популярен по цял свят. Определено направи невероятни неща с Ямаха и без съмнение ще стори още такива. Качването му на конкурентоспособен мотор ще е изключително полезно за спорта, който няма полза от това най-известният състезател да се бори на шеста, седма или осма позиция – каза още Джарвис.

В Ямаха ще се отнасят по абсолютно един и същи начин към пилотите, допълни той:

По време на разговорите с Валентино обсъдихме миналото и мисля, че ситуацията в отбора ще е различна. Преди той бе номер едно, а Хорхе – новият в екипа. Това създаде напрежение. Обяснихме, че не желаем да се стига до ситуации като на Мотеги през 2010 г., където пилотите ни застрашиха един на друг резултатите си. Това не е лесно при наличието на двама силни състезатели, така че догодина няма да ни е леко, но вярвам, че можем да се справим.