Начало MotoGP News MotoGP ще има спринтови състезания през 2023 г.

MotoGP ще има спринтови състезания през 2023 г.

262
0
MotoGP 2022
снимка, Мишлен

Притежателят на търговските права в MotoGP Дорна Спортс потвърди въвеждането на спринтови състезание в най-високия клас на световния шампионат по мотоциклетизъм от 2023 г. Новината бе съобщена днес на специална пресконференция на пистата Ред Бул Ринг в Австрия.

Вчера бе разкрита информация, според която MotoGP планира въвеждането на спринтови надпревари по време на състезателните уикенди по подобие на Формула 1.

Днес официално беше обявено използването на спринтови състезания. На специалната пресконференция присъстваха главният изпълнителен директор Кармело Еспелета, президентът на ФИМ Хорхе Виега, както и президентът на международната асоциация на състезателните отбори (IRTA) Ерве Поншарал.

Спринтовите състезания ще фигурират във всяка една Гран при през 2023 г. и ще се провеждат в събота. Дължината на всеки един спринт ще бъде 50 % от оригиналната състезателна дистанция на дадената писта. Пилотите ще печелят половината точки, които се присъждат при нормална надпревара.

От MotoGP потвърдиха, че добавянето на спринтови състезания през 2023 г. няма да увеличи времето на пистата. От графика на шампионата ще бъде премахната неделната загрявка, докато четвъртата свободна тренировка ще бъде съкратена с 10 минути.

Промяната на сесиите в MotoGP няма да наложи използването на повече гуми и двигатели. Най-съществената разлика между спринтовете в F1 и MotoGP е тази, че при моторите резултатът няма да има значение за стартовата позиция в същинската надпревара.

Всички производители и отбори в кралския клас са подкрепили предложението на Дорна Спортс и ФИМ. Шефът на тима на Tech 3 Ерве Поншарел отбеляза, че в MotoGP са търсила начини за подобряване на зрелището в други моторни спортове. Според французина е доста глупаво да не се мисли за начини за промяна, въпреки че състезанията в MotoGP по принцип се смятат за по-вълнуващи.

Преди време президентът на ФИМ призна, че MotoGP се нуждае от повече зрители и по-добро шоу на пистата. Същевременно шефът на Дорна Спортс заяви, че не е обмисляно намаляване на размера на календара, за да се намери място на допълнителните спринтови състезания.