Начало MotoGP News MotoGP ще отбележи своята 75-та годишнина на Силвърстоун

MotoGP ще отбележи своята 75-та годишнина на Силвърстоун

47
0
MotoGP на 75 години
снимка, Мишлен

MotoGP ще отбележи своята 75-та годишнина на Силвърстоун. Световният шампионат планира няколко празненства за този повод. Отборите ще използват специални ретро разцветки върху своите мотори по време на уикенда на британското трасе.

MotoGP празнува своята 75-годишнина през 2024 г. Празненствата ще започнат на по-висока скорост по време на състезателния уикенд във Великобритания. За първи път в 75-годишната история на спорта всеки мотоциклет и пилот на стартовата решетка ще се състезава със специална уникална разцветка. Съвсем очаквано, тя ще бъде в ретро стил

Вдъхновени от всяка глава от своята уникална история, 11-те отбора на стартовата решетка ще се състезават със собствена специална серия. Феновете на MotoGP ще могат да видят всяка една от тях на живо. Това ще се случи по време на специално събитие в питлейна. То носи името „Деня на шампионите“ и ще се проведе на 1 август.

Всеки мотоциклет от MotoGP ще бъде показан в питлейна пред очите на публиката, която може да наблюдава събитието безплатно. Условието е да има закупен билет за Деня на шампионите. Тази ретро революция ще бъде излъчена и онлайн като част от едночасовата специална програма по случай 75-годишнината на MotoGP. В нея ще бъдат представени стиловете и цветовете на всеки отбор, преди той да излезе на пистата.

Никога досега в MotoGP не е имало случай всички мотоциклети и пилоти на стартовата решетка да използват специални разцветки по време на един уикенд. Така на Силвърстоун ще бъде създадена история. Това също е само началото на празненствата. Много от партньорите на MotoGP готови да преминат в ретро стил. Това важи за автомобила за сигурност на БМВ и до честванията на подиума, винтидж изложби и др.

Световният шампионат по мотоциклетизъм стартира през 1949 г. Първата надпревара се провежда на британския остров Ман. Тук се намира най-дългото трасе, приемало стартове от шампионата (60.718 км). Останалите писти, приемали стартове през 1949 г. са Бремгартен (Швейцария), Спа-Франкоршам (Белгия), Монца (Италия), Клади (Великобритания) и Асен. Нидерландското трасе е непрекъсната част от календара на MotoGP и до ден днешен. Изключение прави сезон 2020, когато състезанието беше отменено заради пандемията от коронавирус.

Междувременно Силвърстоун ще бъде домакин на 10-тия кръг за сезон 2024 в MotoGP. Британското трасе първоначално приема състезания от шампионата в периода 1977-1986 г. После следва дълга пауза, която приключва през 2010 г. Оттогава Силвърстоун редовно приема стартове от MotoGP с изключение на 2020 г. заради пандемията от коронавирус. През 2018 г. надпреварата в кралския клас не се проведе заради лошите метеорологични условия на пистата.