Начало Moto News MotoGP: Стонър с 11-и полпозишън за сезона

MotoGP: Стонър с 11-и полпозишън за сезона

60
0
stoner,Кейси Стонър

Кейси Стонър продължава победния си рейд в състезателния уикенд за Гран При на Австралия MotoGP. След като спечели всички тренировъчни сесии, той взе и първата позиция в квалификацията. Това е 11-та полпозишън през този сезон за пилота на Repsol Honda, който се е устремил към пета победна победа на домашната си писта Филип Айлънд. На първа редица се класираха още Хорхе Лоренсо и Марко Симончели.

Световният шампион за 2007 г. Стонър, продължава серията си от миналата година, когато спечели всички сесии, включително и състезанието. Той бе по-бърз с 0.473 сек. от пилота на Yamaha Factory Хорхе Лоренсо. Кейси постигна 1:29.975 и ще се бори за 10 точки разлика от основния си конкурент Лоренсо, за да спечели титлата още на Филип Айлънд и то на връх 26-ия си рожден ден. Австралиецът навършва 26 години в неделя.

Пилотът на San Carlo Honda Gresini Марко Симончели за първи път застава на първа редица след състезанието в Муджело, като постигна 1:30.599. Голямата сензация на квалификацията бе Алваро Баутиста от екипа на Rizla Suzuki, който се класира 4-и, на 0,115 сек. от Симончели. Това е най-добрата квалификация на Баутиста за този сезон. Андреа Довициозо (Repsol Honda) е до Баутиста на втора редица с време 1:30.780, а до него е Ники Хейдън (Ducati Team). Ники е само на 0.012 сек. от Довициозо.

Бен Спийс (Yamaha Factory Racing) катастрофира на 3-ия завой. Тексасецът се върна до боксовете и бързо излезе на пистата, като веднага даде 7-о време – 1:30.835. След него се класира Дани Педроса (Repsol Honda) само на 0.036 сек. Испанецът е последния пилот, който е на по-малко от секунда след Стонър. След него бе Колин Едуардс (Monster Yamaha Tech 3), а топ 10 допълни Лорис Капироси с машина на Pramac Racing, като измести от 10-а позиция свой съотборник Ранди де Пюние с 0.052 сек.
В клас 125 куб. см французинът Йохан Зарко спечели първа позиция, след като катастрофира по време на квалификацията. На първа редица се класираха още Сандро Кортезе и Йонас Фолгер. Лидерът в шампионата Нико Терол е на втора редица.

Първата позиция в клас Moto2 спечели Алекс де Анжелис от екипа на JIR Moto2,а на 0,088 сек. след него бе Майк ди Мелио (Tech 3 Racing). Трети на първа редица се класира Юки Такахаши (Gresini Racing).