Начало Moto News MotoGP: Винялес на върха и в Катар

MotoGP: Винялес на върха и в Катар

85
0

Новият пилот на Movistar Yamaha Маверик Винялес спази традицията и отново бе най-бърз на поредната и последна официална предсезонна тестова сесия. Той оглави класирането и в третия ден на писата Лосаил в Катар, след като бе най-бърз и във втория. Така новакът в екипа на Yamaha бе най-бързият пилот във всички тестове от Варленсия през миналата година насам – на частните, после и на официалните в Сепанг, а след това е на Филип Айлънд.  Така Винялес направи Голям шлем на тестовете – 4 от 4.

Винялес постигна време 1: 54.330, което е доста по-добро от рекорда на Хорхе лоренсо също с Yamaha от миналата година – 1:54,927, а е само с 4 десети по слабо от рекорда на Лоренсо от 2008 г. – 1:53,927. Втори стана „Десмо Дови“ – Андреа Довициозо (Ducati Team), който бе най-бърз в първия ден на сетовете, а сега беше също много близо до времето на Винялес. Довициозо изостана само на 0.071 сек. Трети стана Дани Педроса от екипа на Repsol Honda, който също беше на малка разлика от Дови – 0,068 сек. На още по-малка дистанция остана четвъртия в класирането – новакът в Ducati и трикратен световен шампион Хорхе Лоренсо – само на 0.050 сек. 

След като в Борго Панигале сложиха радикално нов аеродинемачен обтекател във втория ден, сега бе ред на Лоренсо да тества Hammerhead, както наричат новия дизайн, заедно с по-традиционния обтекател на Desmosedici. Лоренсо на прави 53 обиколки в третия ден и  постигна реален прогрес след първото си качване на GP16 във Валенсия. Сега постигна с 1 десета по-слабо време от Довициозо – 1:54.519.

Имаше и други пилоти, които показаха напредък с Ducati. Алваро Баутиста например влезе в топ5 за екипа на Хорхе Мартинес Аспар – Pull&Bear Aspar с GP16, като бе пред още един частник с Ducati – Скот Рединг от Octo Pramac Racing, който стана 6-и. Баутиста попълни списъка с инциденти, задено с други пилоти като съотборника си Карел Абрахам, Андреа Яноне (Team Suzuki Ecstar), Данило Петручи (Octo Pramac Racing), Сам лоус и Алеиш Еспаргаро (Aprilia Racing Team Gresini) и световния шампион Марк Маркес (Repsol Honda).

Маркес, който завърши деня на 10-о място, падна три пъти преди последната сесия. Той тестваше нов и по-радикален дизайн на Honda. Той бе различен от този, който разби по-рано на тестовете в катар. Най-доброто му време в третия ден бе 1:54.990, като направи 47 обиколки. Педроса бе по-бърз в 3-ия ден и с 1:54.464 стана 3-и, като отново върна Honda в челото, след като в първите два дни най-бърз с такъв мотоциклет беше Кал Кръчлоу (LCR Honda), който сега стана 8-и с време 1:54.821. Двамата новаци и съотборници от Monster Yamaha Tech 3 Йонас Фолгер и Йохан Зарко продължиха отличното си представяне, като Фолгер бе най-бързият новак – 7-и с 1:54.807, а Зарко стана 9-и на малко повече от десета след германския със съотборник.

Деветкратният световен шампион от Movistar Yamaha Валентино Роси завърши последния тестов ден 11-и. Доктора даде най-доброто си време във втория ден, въпреки че катастрофира. Роси остана на 2 десети от шампиона Маркес.