Начало Moto News MotoGP: Яноне с първа позиция в Австрия

MotoGP: Яноне с първа позиция в Австрия

45
0

Пилотът на Ducati Team Андреа Яноне зае първа позиция за утрешната Гран При на Австрия. Той бе най-бърз на пистата Red Bull Ring. В клас Moto3 на полпозишън е новакът Хавиер Мир, а в Moto2 най-бърз в квалификацията бе световният шампион Йохан Зарко.

Яноне се класира на първа позиция в последната част от сесията на Red Bull Ring, като изпревари четиримата, които са пред него. Той постигна 1:23,142, а само на 0,147 сек. след него бе Валентино Роси (Movistar Yamaha MotoGP). Той разкъса кордона на Ducati на първа редица, тъй като измести на 3-о място другият пилот на Ducati  Desmosedici Андреа Довициозо. Яноне направи своеобразен подвиг, тъй като изпитваше силни болки от контузията, получена при инцидент с кросов мотоциклет по време на отпуската. Той пресече линията последен и измести от първото място Роси. Това е втората полпозишън в кариерата на Яноне, който от другия сезон отива в екипа на Suzuki Ecstar. Роси, който бе лидер буквално до финалните секунди на сесията. Все пак стартът от първа редица за пилота на Movistar Yamaha MotoGP и 9-кратен световен шампион е добро начало за него. Той е единственият пилот, карал на тази писта преди 18 години и на нея той е спечелил първия си подиум в кариерата, но в клас 125 куб. см. Само на 9 хилядни след него бе Андреа Довициозо. Дови е пилотът, който бе сред най-бързите не само в тази, но и в предишните сесии, през целия уикенд досега печелеше битката със своя съотборник. Той даваше по-добри и постоянни времена в дълги серии от обиколки и заедно с Яноне, донесе на Ducati отлична двойна стартова позиция от първа редица.

Световният шампион Хорхе Лоренсо също се бореше за първа позиция до последните си бързи обиколки в сесията. Времето му обаче не стигна и за първа редица, като от Довицозо го разделиха само 0,063 сек., а от Яноне изостана на 0,219 сек. В средата на втора редица е лидерът в класирането Марк Маркес от екипа на Repsol Honda. По време на третата свободна тренировка тази сутрин той направи тежка катастрофа, при която изкълчи рамото си, но въпреки това успя да се пребори за 5-ото място на 0,333 сек. от лидера. На 0,109 сек. от Маркес остана сънародника му от Каталуня Маверик Винялес (Suzuki Ecstar). Така втора редица е само от испанци.

На трета редица се наредиха Кал Кръчлоу (LCR Honda), Скот Рединг (Octo Pramac Yakhnich) и Алекс Еспаргаро (Team Suzuki Ecstar). 10-о място зае Хектор Барбера (Avintia Racing). Той победи Юджийн лавърти (PULL&BEAR Aspar Team), който за първи път влиза във втората квалификация в кариерата си. На 12-о място остана Дани Педроса (Repsol Honda Team), който пък направи тежка катастрофа вчера сутринта.