Начало Moto News МотоGP: Ямаха отбелязаха победа №200 с успеха на Лоренцо на Мотеги

МотоGP: Ямаха отбелязаха победа №200 с успеха на Лоренцо на Мотеги

59
0
Хорхе Лоренцо

Победата на Хорхе Лоренцо в Гран при на Япония на пистата Мотеги бе успех №200 за Ямаха във висшия клас на мотоциклетните състезания. Компанията е втора по този показател – изпреварва я единствено Хонда. Най-успешният състезател на всички времена в дисциплината Джакомо Агостини е част от историята на Ямаха с шестте си титли в 500 куб. см през 70-те години на ХХ век. По-късно трима американци играят основна роля при трупането на победи – Кени Робъртс (три поредни титли от 1978 до 1980 г.), Еди Лосън (също с три шампионата – през 1984, 1986 и 1988 г. и общо 26 победи) и Уейн Рейни (24 успеха и титли през 1990, 1991 и 1992 г.).

През 2004 г. суперзвездата на спорта Валентино Роси се присъединява към Ямаха и с екипа печели 4 титли, както и 47 надпревари. Лоренцо е част от отбора от 2008 г., като срещу неговото име са записани 30 успеха.

Невероятно е да отбележим 200 Гран при победи в Япония – домашния ни старт, при това с такова невероятно представяне на Хорхе – коментира управляващият директор на Ямаха Мотор Рейсинг Лин Джарвис. – Той изцяло доминира, при това бе поставен под сериозно напрежение от съперниците си. Бих искал да благодаря на всички пилоти и на хората ни, на спонсорите и партньорите, на всички, които са били част от тези забележителни моменти през годините. Дано отбележим №201 във Валенсия!

Лоренцо не само записа отново името си в аналите на мотоциклетизма, но запази жива и интригата в шампионата. Той изостава на 13 точки от лидера в генералното класиране Марк Маркес (Хонда) и спорът за титлата ще се реши в последния старт във Валенсия.

Това бе един много специален ден. Надпреварата бе наистина трудна – те (Хонда) бяха наистина близо, но не се отказах и за момент, постарах се да съм дори още по-бърз и да натрупам по-голям аванс. В крайна сметка отворих известна разлика. Изключително сме горди от победата, а резултатът сам по себе си не можеше да е по-добър с оглед на ситуацията в шампионата – заяви Хорхе.