Начало Moto News Мотокрос в Севлиево! Дали ще е прощален?

Мотокрос в Севлиево! Дали ще е прощален?

201
0

Скандално! Вместо хората, свързани с мотоспорта у нас да са в приповдигнато настроение, заради предстоящия старт от световното първенство по мотокрос на мотополигон Горна Росица на 20 април, те са унили като на погребение. Този старт може да е последен за България, а нашата страна да бъде изхвърлена като членка на  FIM.

Това стана ясно на пресконференцията преди петия кръг от световния шампионат в MXGP за Гран При на България. В състезанието ще стартират 182 състезатели от 35 нации е навръх най-светлия християнски празник Възкресение Христово. Освен стартовете от световния шампионат в класовете МХGP и МХ2, в Севлиево ще има и кръг от европейския шампионат в класовете EMX125, EMX250 и EMX300. Така че ако мотофеновете искат да видят световния елит, могат да го направят само този уикенд, защото после ще сме занулени като мотоциклетна нация. Домакинството на престижното състезание през следващата година е под сериозен въпрос, заради липсата на пълна заинтересованост и подкрепа от страната на държавата. Затова са анулирани кръга от световния и европейски шампионат по супермото на 11 май и Световната купа на нациите на 12 октомври на мотополигон Долна Митрополия край Плевен. Така най-доброто трасе в света, ще остане да пустее.  

Причината са неизплатените от страна на България такси за организацията на мотокрос и супермото световните и европейски шампионати през 2012, 2013 и 2014 г. В писмо изпратено от г-н Джузепе Луонго – президент на  компанията Ютстрийм, промоутър на световните шампионати по мотокрос и супермото до Организационния комитет на Гран При на България се казва: Огромен срам е, че достигнахме до това положение след едно толкова дълго и продуктивно партньорство, но все пак е невъзможно да си партнираш с партньор, който не уважава своите задължения и с министри, чиято дадена дума няма никаква стойност.

Показателни са думите и на президента на комисия Мотокрос и супермото към FIM д-р Волфанг Сръб: Аз не мога да си позволя да критикувам политиците, защото това не е моя работа. Но мога да кажа, че години на усилен труд и толкова инвестиции отиват на вятъра. Срамно е с толкова лека ръка да се пренебрегва нещо толкова добро. Никъде по света няма писта за супермото като тази в Плевен. Нито в САЩ, нито в Русия, нито в Китай, никъде. Страната ви години наред е номер 1 в света като организатор и не ми е понятно защо толкова лековерно позволявате да се съсипе тази репутация и потенциал..

Председателят на организационния комитет на Grand Prix Bulgaria Румен Петков обясни на пресконференцията, че е готов да се оттегли от поста, ако той е трън в очите на правителството,  за да може то да помага на мотоциклетизма. Петков каза също: Все още проектът за финансиране, който представихме пред Министерството на младежта и спорта не е разгледан и сигурно отлежава в някое чекмдже, след като и до сега няма резолюция върху него. Това е грозно и унизително отношение. Министърката мрази спорта по принцип, но към мотоциклетизма е дори с една степен повече. Тя ще унищожи спорта, ако си изкара целия мандат. Не може по този начин да се отнасяш със спорт, който е на върха в последното десетилетие и от целия свят идват да се учат от нас.

Президентът на БФ по мотоциклетизъм Богдан Николов обясни, че и мотокросът в Севлиево а-ха да отпадне от календара, но е било твърде късно да се търси алтернатива. Той каза, че ако казусът не бъде разрешен в близко бъдеще, то родните състезатели ще бъдат принудени да търсят друга държава, под чиито флаг да се състезават от следващия сезон. Оферти вече имат тези, които ще стартират в Севлиево. България ще бъде представена от Петър Петров в клас МХ2, който е с пълна програма в шампионата, от Майкъл Иванов и Георги Георгиев в клас ЕМХ125 и Валентин Роглев в клас ЕМХ125 (двутактови). Майки вече стартира в първия кръг от европейското в Арко ди Тренто в Италия и е 9-и. В чисто спортен аспект българските състезатели са отлично подготвени, за да постигнат максимално добри резултати в Севлиево.

Програмата за състезателния уикенд е много натоварена. Предвиждат се стартове в 5 класи, тренировки, 7 квалификации и 10 състезателни манша.