Начало MotoGP News Моторланд Арагон ще приема кръг от MotoGP до 2026 г.

Моторланд Арагон ще приема кръг от MotoGP до 2026 г.

62
0
Моторланд Арагон и MotoGP
снимка, Ред Бул Контент Пуул

Моторланд Арагон ще приема кръг от MotoGP до 2026 г. Това стана ясно, след като правителството на испанската автономна област удължи споразумението си с промоутъра на шампионата Дорна Спортс.

Моторланд Арагон е едно от сравнително новите попълнения в календара на MotoGP. Трасето с дължина 5.078 км приема първия си старт от световния шампионат през 2010 г. Оттогава Моторланд Арагон е почти непрестанна част от календара на MotoGP. През 2020 г. пистата прие два старта заради големия брой отменени събития заради пандемията от коронавирус

Предишният договор на трасето беше подписан през 2022 г. Той предвиждаше Моторланд Арагон да бъде домакин на три състезания за Гран при в рамките на пет години.

Миналата година Мотроланд Арагон не прие старт от Гран при. Следователно настоящият договор гарантираше само две състезания в периода от 2024 до 2026 г. Затова регионалното правителство проведе дискусии с Дорна в опит да съживи и популяризира събитието в Арагон.

В крайна сметка двете страни постигнаха съгласие. То гарантира, че областта ще може да се наслаждава на Гран При на MotoGP всяка година до края на сезон 2026, след което ще е необходим нов договор.

Това включване е предмет на вече установените в договора условия и ще изисква допълнителни инвестиции от 8 милиона евро от правителството на Арагон. Тази сума съответства на хонорара на Дорна за всяко от състезанията на трасето. Това увеличение отразява ангажимента на правителството на Арагон към пистата и свързаното с нея териториално развитие. Трябва да се има предвид, че въздействието на шампионата върху територията и цялата общност далеч надхвърля тази сума.

Наскоро се проведе проучване на икономическото, репутационното и прогнозното въздействие на Моторланд Арагон. То беше проведено от Института за развитие на Арагон и анализиращо въздействието на дейността на тези съоръжения на територията. Според него въздействието на пистата в годините, когато трасето е домакин на световния шампионат MotoGP, възлиза на 47 милиона евро.

Последното издание на Гран при на Арагон се проведе през 2022 г. Победител в него стана Енеа Бастианини. До него на подиума се качиха Франческо Баная и Алейш Еспаргаро. Рекордьор по успехи на тази писта е Марк Маркес. Испанецът спечели надпреварите през 2013, 2016, 2017, 2018 и 2019 г. Освен MotoGP, трасето приема и стартове от WSBK.