Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Може ли и Монако да бъде свален от календара?

Може ли и Монако да бъде свален от календара?

37
0

Франк Уилямс се присъедини към мнозината, които изразиха одобрението си по отношение на Гран при на Сингапур. След десетилетия на опит във Формула 1 Уилямс определено знае какво говори. Затова и някои се чудят дали Сингапур не е възможно да измести Монако от календара…

Това може и да звучи като нещо немислимо. Както Ферари е тимът-икона във Формула 1, така и Монте Карло е трасето-икона. То печели вниманието на публиката, както никоя друга надпревара не го прави. Уличната надпревара е била в календара още от самото начало, като само няколко са годините от тогава, в които тя не се е провеждала.

Но историята от друга страна не е достатъчна, за да задържи една писта в календара. Иначе пистата Силвърстоун нямаше да бъде махната от календара през 2010 година. Поне що се отнася до Бърни Еклестън, той е на мнение, че историята е нищо, когато са намесени и парите. А има доста сериозен икономически натиск Монте Карло да се махне от календара.

Монако е единственото състезание в календара, чийто организатори си запазват правото да продават рекламните площи около трасето. Във всички други надпревари решаващата дума има Еклестън.

Вероятно на Бърни не му допада идеята да му се разминава стабилна сума пари. Затова вместо да убеди организаторите в Монако да се откажат от рекламните права, то тогава защо просто да не намери ново улично трасе, разположено до голям воден басейн? Ако европейските милионери не искат да стигат с яхтите си чак до Сингапур, то те винаги могат да акостират в пристанището на Валенсия.

И все пак Монте Карло представлява класика, така че по същия начин, по който не трябваше да отпада Силвърстоун, така не трябва и Монако…