Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мозли намекна за възможно договаряне между ФИА и отборите

Мозли намекна за възможно договаряне между ФИА и отборите

27
0

Кризата, която разтърсва Ф1 в момента, изненадващо е на път да приключи, поне според президента на ФИА – Макс Мозли.

По-рано днес тимовете се срещнаха в моторхоума на Рено, след което Мозли се появи и с охота обясни на журналистите, че е намерено решение на споровете около лимита на бюджетите.

Той каза, че сега очаква всички отбори, дори и Ферари, да попълнят документите си за участие в шампионата догодина в необходимия за това срок.

Слуховете предполагат, че Мозли ще даде време на тимовете да се подготвят постепенно за намаляването на бюджетите си, като увеличи срока за това с още една година, т.е. те ще трябва да са готови да работят с бюджет от 40 милиона паунда през 2011-та година. Отборите пък от своя страна ще трябва сами да започнат да си налагат ограничения, като например за броя на работниците във фабриките им.

„Доста голям прогрес бе постигнат, защото вече виждаме решения на проблема. Не мисля, че има чак толкова фундаментални разлики в гледните точки“, заяви Мозли.

Бърни Еклестън пък най-вероятно се е съгласил да отпусне по-големи комерсиални доходи на тимовете, а относно големия спор за начина на ръководене, Ф1 комисията може би ще бъде свикана отново, за да могат отборите да имат по-сериозна роля в реализирането на правилата.

Много слухове твърдяха, че сумата от 40 милиона лири може да бъде сериозно модифицирана. Мозли обаче твърди, че това е възможно само за догодина.

„Това е нещо, което в момента се дискутира, така че това също е възможност“, каза той.

Мозли обаче изрази предположението си, че въпреки че двете страни са постигнали споразумение, е възможно „един или два“ автопроизводителя все пак да напуснат спорта. Причина за това обаче е световната икономическа криза, а не споровете около правилата.