Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мозли: Пет отбора могат да блокират мирния договор

Мозли: Пет отбора могат да блокират мирния договор

33
0

Макс Мозли напомни, че правилата за следващата година по отношение на бюджетните ограничения могат да влязат в сила само ако всички отбори гласуват единодушно.

След срещата на Световния съвет за моторни спортове от края на юни – когато мирът официално бе постигнат – ФИА казаха, че „правилата за 2010 година ще бъдат правилата за 2009 година.“

Въпреки това малко по-късно президентът на федерацията, Макс Мозли, каза в интервю, че евентуални промени в правилата могат да бъдат постигнати, ако ФОТА се споразумеят с Уилямс и Форс Индия, както и с трите нови екипа.

69-годишният британец уточни ситуацията, подчертавайки, че петте отбора извън ФОТА всъщност могат да блокират всяко едно решение за бъдещето на спорта в унисон с член 66 на Международния спортен кодекс.

Мозли каза, че „никакви проблеми не могат да бъдат направени на публикуваните вече правила без съгласието на потвърдилите участие отбори.“

На теория това може да бъде голям проблем за ФОТА, имайки предвид факта, че петте други отбора бяха съгласни с радикалните бюджетни ограничения на Мозли. Нещо повече – някои от новите отбори може да нямат ресурсите да се присъединят през 2010 година без въпросния бюджетен таван.

13-те отбора, които ще се състезават догодина, ще заседават в сряда на пистата Нюрбургринг във връзка с техническия правилник.