Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мозли: Решението на Световния съвет е правилно

Мозли: Решението на Световния съвет е правилно

24
0

Президентът на ФИА Макс Мозли смята, че Световният съвет за автомобилен спорт към федерацията е взел правилно решение по случая с Рено и миналогодишната Гран при на Сингапур. Англичанинът отказа коментар вчера преди извънредното заседание, но след това накратко изясни своята гледна точка.

Рено получиха санкция условна дисквалификация, която ще влезе в сила, ако до края на 2011 г. отборът бъде уличен отново в нова простъпка. Това накара представители на медиите да заявят, че френският тим се отървава почти безболезнено за разлика от Макларън преди две години например.

През 2007 г. Сребърните отнесоха рекордна глоба от $100 млн., след като в главния им конструктор Майк Кулън бе открито техническо досие на Ферари, а впоследствие – доказано, че информация от него е била използвана.

– Според мен решението е правилно. Мисля, че вината бе точно определена. Наложеното от нас наказание е възможно най-тежкото – дисквалификация, изхвърляне от спорта. Но Рено показаха, че не носят морална отговорност за случилото се – тоест отборът не е знаел, още по-малко пък компанията Рено. При тези обстоятелства не би било правилно да се налага санкция с незабавно приложение – бе категоричен Мозли.

Що се отнася до Флавио Бриаторе, който бе изхвърлен от спорта, то президентът на ФИА заяви, че съжалява за случилото се с италианеца.

Тъжно е, защото присъстваше в спорта 20 години, даже повече. Тъжно е да видиш една кариера да приключва по такъв начин, но какво друго можехме да направим? Проблемите на Бриаторе бяха, че отрече и продължаваше да отрича всичко, дори когато стана ясно, че е замесен – обясни позицията си той.

Част от решението на съвета слага край на кариерата на Флавио като мениджър, след като от федерацията са категорични, че няма да преиздават лицензи на пилоти, свързани с него. Това означава, че Фернандо Алонсо, Хейки Ковалайнен, Марк Уебър и Ромейн Грожан трябва да прекратят взаимоотношенията си с Бриаторе. По ирония на съдбата 59-годишният италианец има договор и с Нелсън Пикет младши, от чието уволнение от Рено в края на юли тръгна скандалът.