Начало Рали М-Спорт поправи #TiTanak, От Танак стартира по Рали 2 в Мексико (видео)

М-Спорт поправи #TiTanak, От Танак стартира по Рали 2 в Мексико (видео)

49
0
От Танак,Райго Мьолдер

Истинска драма, но с щастлив край, се разигра по време на петъчния състезателен ден на рали Мексико.

От Танак и навигаторът му Райго Мьолдер изхвърчаха от трасето в третата отсечка от състезанието (първа за петъка) – Лос Мехиканос. Техният Форд Фиеста RS WRC се преобърна и падна във водния резервоар отстрани. Двамата се измъкнаха от колата, която потъна изключително бързо.

„Натиснах прекалено твърдо спирачките и предно дясно окачване се повреди. Колата не можеше да вземе следващия ляв завой и излетя от пътя. Претърколи се и падна във водата. За късмет автомобилът се „приземи” на колелата си, но водата бе дълбока и потъна страшно бързо. Отворихме вратите и след това изчезна за секунди. Имах проблем и с интеркома – кабелът му не се откачи и ме теглеше обратно под водата. Извадихме страхотен късмет. След това не можехме да се свържем с отбора. Радиото беше под вода, а точно на това място телефонният сигнал бе слаб. Никой в екипа не знаеше какво е станало в продължение на близо 20 минути и всички се бяха разтревожили сериозно. Никога преди не съм усещал нещо подобно”, бе обяснението на Танак за инцидента.

Мьолдер успя да спаси бележките си при измъкването от колата. Самият автомобил обаче остана под водата близо 10 часа. Въпреки това отборът бе твърдо решен най-малкото да опита да го поправи, за да върне Танак и Райго в надпреварата!

След връщането на Форд-а в сервизния парк битката на механиците на М-Спорт с времето съсредоточи вниманието на всички наоколо, включително на съперниците. Танак и Мьолдер останаха до последно с екипа си, помагайки с каквото могат. Тимът смени скоростната кутия, резервоара за гориво, охлаждащата система, електронни елементи, компоненти на спирачките, части от предно и задно окачване и т.н. Работата се следеше и онлайн – чрез стрийм на живо от сервизния парк на уеб страницата на рали Мексико, както и в Туитър с хаштаг #TiTanak.

Цялата работа бе свършена за 3 часа. „Такова нещо не бяхме виждали преди”, призна Танак. „Колата я нямаше цял ден – стоеше си на дъното, под вода, а отборът я поправи за три часа! Предизвикателството бе истинска лудост, но знаех, че момчетата на М-Спорт ще се заемат с него. Изключително съм благодарен на абсолютно всеки един от тях.”