Начало Moto News MXGP: Петър Петров – 8-и, победи за Херлингс и Вилопото

MXGP: Петър Петров – 8-и, победи за Херлингс и Вилопото

142
0

Нашият пилот Петър Петров с КТМ от екипа на Hitachi Construction Machinery Revo се класира 8-и в Гран При на Тайланд – втори кръг от световния шампионат по мотокрос в клас МХ2. Победата спечели двукратният световен шампион Джефри Херлингс с КТМ, а в кралския клас – MXGP първи стана американецът Райън Вилопото с Kawasaki.

Надпреварата за Гран При на Тайланд, на новопостроената писта в Накхончайсри, бе много интересна и в двата класа. В МХ2 Петър Петров завърши 10-и в първия манш, като се движеше след Мел Покок (Великобритания) с Kawasaki и Александър Тонков (Русия) с Husqvarna. Във втория Печето стана 9-и, като отново бе зад споменатите двама пилоти,  но бе с едно място по-напред в класирането, което му осигури 8-а позиция за кръга и още 23 т.

Победител и в двата манша, а и в състезанието за втори път през този сезон бе шампионът Джефри Херлингс. Той не остави никакви надежди  за преследвачите си и взе втора двойна победа, както преди седмица в Катар. В първия манш зад него бяха Дилан Ферандис (Франция) с Kawasaki и Тим Гайсер (Словения) с Honda. Във второто състезание след Джефри финишираха латвиецът Паулс Йонас с КТМ и Жулиен Лиеберс (Белгия) с Yamaha. Така асистенти на Херлинигс бяха Йонас, който за първи път се качва на подиума в кръг от световното и Ферандис. Холандецът е лидер в класирането с пълен актив от 100 т., следван от Ферандис 78 и Йонас 70. Петър Петров е 9-и с 41 т.

Много интересна бе надпреварата в клас MXGP. Първа победа, още във втория старт на световното първенство спечели звездата от САЩ Райън Вилопото. Пилотът на Kawasaki показа невероятните си възможности в първия манш, като го спечели, следван от Клемент Десал (Белгия) със Suzuki и французина Ромен Февър с Yamaha. Световният шампион Антонио Кайроли с КТМ бе едва 5-и. Втората надпревара обаче мина под негова диктовка и той най-после взе манш през този сезон, а след него бяха Десал и Вилопото. Така Вилопото спечели Гран При на Тайланд, асистиран от Десал и Кайроли. Начело в класирането след два кръга е Десал с 88 т., следван от Кайроли със 79 и Макс Нагъл със 78.