Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Мюнхенската прокуратура повдига обвинение срещу Екълстоун

Мюнхенската прокуратура повдига обвинение срещу Екълстоун

38
0
Бърни Екълстоун

Мюнхенската прокуратура е завършила разследването си срещу Бърни Екълстоун, стана ясно вчера. Не бе ясно обаче, дали резултатите от това разследване ще доведат до повдигане на обвинение срещу англичанина. Днес обаче това вече е факт. Според информация на германския всекидневник Süddeutschen Zeitung на Екълстоун ще бъде повдигнато обвинение за подкуп и склоняване към престъпление.

Обвиненията са свързани с осъдения на 8,5 г. затвор бивш шеф в Байерише Ландесбанк (BLB) Герхард Грибковски, когото Екълстоун според обвинението е подкупил с $44 млн. Случката се разигра, когато BLB бе основен акционер във Формула 1. Според прокуратурата подкупът е с цел акциите на банката в спорта да бъдат продадени на CVC Capital Partners, а не на американска компания, предлагаща повече пари, но и желаеща да отстрани Екълстоун. Според разследването този ход е ощетил BLB с между $40 и $400 млн.

Това стана ясно още по време на процеса срещу Грибковски през юни 2012 г., на който Екълстоун бе един от главните свидетели. Тогава обаче британецът обяви, че е платил парите на банкера, който го изнудвал, че ако не плати, щял да подаде сигнал на британските финансови власти за бизнеса на англичанина, което би довело до реакция от тяхна страна под формата на проверка. Подобна проверка на бизнеса обаче отнемала до 4 години и възпрепятствала нормалната работа (съответно води и до парични загуби) и затова Екълстоун приел да плати. Сега обаче Грибковски ще е свидетел в делото на англичанина.

Въпреки повдигнатото обвинение обаче вероятно процесът ще се забави. Първо всички материали и обвинения (както и основанията за тях) ще трябва да бъдат преведени на английски и в последствие да бъдат предадени на адвокатите на Екълстоун. Адвокатите Свен Томас и Норберт Шарф обаче искат да предотвратят по всякакъв начин това, да се стигне до открит процес. Вариант, който обаче не е изключен.

В Германия, за разлика от Великобритания след повдигането на обвинението мюнхенския районен съдия трябва да реши въз основа на събраните доказателства, дали да се стига до процес.