Начало Автомобили Новите Audi A5 и S5 Cabriolet – открити за oгромно удоволствие от...

Новите Audi A5 и S5 Cabriolet – открити за oгромно удоволствие от шофирането

74
0

Премиерата на новия Audi A5 Cabriolet придава завършен вид на новото поколение на фамилията от модели A5. Четириместният интериор осигурява огромно удоволствие от шофирането на борда на открития модел от среден клас. Напълно автоматизираният електрозадвижван акустичен мек покрив може да се отваря и затваря при движение със скорост до 50 км/ч. Върховите динамични характеристики на Audi S5 Cabriolet се осигуряват от нов шестцилиндров турбодвигател с максимална мощност 354 к.с. и максимален въртящ момент 500 Нм.

При създаването на стилистиката на новия Audi A5 Cabriolet дизайнерите са следвали изисканите линии на закритата версия Coupé. Задното стъкло вече е разположено по-косо и подчертава динамичната осанка на каросерията също както и късите преден и заден надвес и издължените очертания на торпедото с мощна изпъкналост в централната част. Със своята обща дължина от 4 673 милиметра, новият A5 Cabriolet е с 47 по-дълъг от своя предшественик.

Класическият мек покрив е перфектно допълнение към изисканата осанка на модела и осигурява отлично акустично потискане на аеродинамичния шум при движение благодарение на ефективната шумоизолация. Новата функция за отваряне с едно докосване прави използването на включения в серийното оборудване на новия модел акустичен покрив много по-лесно – едно бързо издърпване на превключвателя е достатъчно за изцяло автоматичното пълно отваряне на мекия покрив в рамките на едва 15 секунди и затварянето му само за 18 секунди – дори при движение със скорост до 50 км/ч.

Предната част се доминира от триизмерно оформената маркова Singleframe решетка, която е много по- плоска и широка, отколкото преди. Вълнообразната линия в областта на „раменете” на каросерията – типична стилистична особеност на всички варианти в семейството на A5, придава изключителна елегантност на новия A5 Cabriolet. Добре изразените изпъкналости над арките на калниците подчертават типичната quattro ДНК. Хоризонталните линии в оформлението на задната част акцентират върху широчината на каросерията на новия Audi A5 Cabriolet, която в същото време е малко по-тясна по размери от тази на предходния модел.

Третата стоп светлина е елегантно вградена в декоратичната лайстна, заобикаляща капака на отделението за мекия покрив. Задните LED светлини и допълнително предлаганите LED или матрични LED предни светлини с динамични светлини на мигачите отпред и отзад демонстрират високотехнологичните решения в новия модел дори през тъмната част от денонощието.

Широките следи и дългото междуосие в размер на 2 765 милиметра са ключови фактори, определящи балансираната, динамична настройка на окачването. Следата на предния мост е с широчина 1 587 милиметра, а тази на задната – 1 568 милиметра. На предния мост се използва модернизирана петзвенна схема на окачването, а на задния мост окачването с трапецовидни звена при предходния модел е заменено с нова петзвенна конструкция. Като допълнително оборудване се предлагат адаптивни амортисьори, които са свързани със серийната система за контрол на поведението и динамиката Audi drive select и дават възможност на водача да избира между изключително динамично и подчертано комфортно поведение на пътя. Новоразработеното електромеханично сервоуправление предлага отлична обратна връзка от пътя към волана и подобрена прецизност на управлението. Допълнително се предлага и динамична кормилна уредба с променливо предавателно число в зависимост от скоростта на движение и ъгъла на отклонение на волана.

Каросерията на новия Audi A5 Cabriolet е най-устойчивата в своя клас и едновременно с това е сред най- леките в този пазарен сегмент. Благодарение на интелигентния подбор и съчетание на материалите и олекотената конструктивна архитектура, инженерите на компанията са успели да повишат добрите нива на устойчоивост на усукване при предходния модел с допълнителни 40 процента. Всичко това прави поведението на пътя на новия А5 Cabriolet още по-активно и динамично. Общото тегло на новото поколение е намалено с дo 40 килограма в зависимост от версията. Tеглото на варианта A5 Cabriolet 2.0 TDI с предно предаване и максимална мощност 190 к.с. е само 1 690 килограма.

Допълнителните усилващи греди в каросерията в сравнение със закритата версия Coupé, както и усилените прагове на открития вариант компенсират отсъствието на неподвижен покрив, осигуряващ конструктивна стабилност. В случай на евентуален сблъсък или преобръщане, безопасността на пътниците се гарантира от алуминиеви ролбари с автоматичен механизъм на задействане и странични въздушни възглавници за защита на главите и гръдния кош.

Първоначално новият Audi A5 Cabriolet ще се предлага на германския пазар с избор от три двигателя – 2.0 TFSI със 185 кВт (252 к.с.), 2.0 TDI със 140 кВт (190 к.с.) и 3.0 TDI със 160 кВт (218 к.с.). След пазарната премиера на модела, към гамата на модела ще се прибави и вариантът 2.0 TFSI със 140 кВт (190 к.с.) и версията 3.0 TDI с мощност 210 кВт (286 к.с.). В сравнение с предходния модел, двигателите предлагат с до 17 процента по-висока мощност при едновременно намаляване на средния разход на гориво с цели 22 процента. Всички двигатели демонстрират съчетание от изключителна икономичност, динамично развитие на мощността и мека, плавна и безшумна работа – в особена степен това важи за шестцилиндровите агрегати 3.0 TDI.

Шестстепенна механична предавателна кутия, седемстепенна S tronic с два съединителя или осемстепенна tiptronic трансмисия – за всеки от двигателите се предлага специално адаптиран към неговите характеристики предавателен механизъм. Серийно тягата се насочва към предните колела, а системата quattro с технология ultra и постоянно двойно предаване се предлагат допълнително. При версията 3.0 TDI с мощност 210 кВт (286 к.с.) двойното предаване е част от серийното оборудване.

Audi S5 Cabriolet достига качествено по-високо равнище със своя новоразработен бензинов агрегат 3.0 TFSI. Шестцилиндровият двигател със система за принудително пълнене и работен обем 2 995 кубически сантиметра постига максимална мощност от 260 кВт (354 к.с.) – с 15 кВт (21 к.с.) по-висок показател от двигателя на своя предшественик. Топмоделът се ускорява за едва 5,1 секунди от 0 дo 100 км/ч, а максималната му скорост е електронно ограничена на 250 км/ч. Серийното оборудване на модела включва система за постоянно двойно предаване quattro и осемстепенна автоматична предавателна кутия tiptronic.

Увеличените външни размери, удълженото с 14 милиметра междуосие и по-компактната конструкция на седалките са довели до чувствително увеличаване на простора за водача и пътниците. Пространството в областта на раменете на пътуващите на предните седалки е нараснало с 26 милиметра, а свободата в областта на коленете на пътниците на втория ред бележи увеличение с 18 милиметра.

Хоризонталната архитектура на арматурното табло и непрекъснатият профил на вентилационните отвори в него създават внушително впечатление за простор. Високото качество на използваните материали, различните цветови решения и изключителното качество на изпълнението осигуряват наистина специална атмосфера на удобство и уют, подчертавайки престижния характер на новия модел. Допълнително се предлага и специално индиректно вътрешно осветление с възможност за настройка на 30 различни светлинни нюанса за постигане на оптимално настроение във всеки момент.

Капацитетът на багажното пространство при затворен покрив е 380 литра. Отделението за прибиране на мекия сгъваем гюрук автоматично се измества надолу при отваряне на покрива и отново нагоре при затворено положение, с което дава възможност за оползотворяване на максималния багажен обем във всеки един момент. Задните седалки са разделени в отношение 50:50 и могат лесно да се сгънат напред с помощта на лостчетата, разположени в багажното отделение. Автоматичното отваряне на задния капак на A5 Cabriolet е серийно и може да се осъществи с бутона на дистанционното управление на контактния ключ или посредством бутона на вратата на водача. По желание Audi предлага и възможност за отваряне на капака с жест – специален сензор за близост отчита лекото замахване с крак под задната броня и при откриване в близост на ключа на допълнително предлаганата система за удобен достъп convinience, подава команда за автоматично отваряне на капака.

Благодарение на изцяло новата ергономична концепция за управление на функциите и контролните прибори, включваща гласово управление с естествено подадени на разговорен език команди и търсене чрез подаване на свободен текст, водачът може да контролира с лекота и напълно интуитивно всички функции на автомобила. Серийно вградените в предпазните колани на водача и пътника отпред микрофони гарантират оптимално качество на приемане на гласа дори при подаване на команди или провеждане на телефонен разговор в движение с отворен покрив. Като алтернатива на аналоговите контролни прибори се предлага виртуалния кокпит на Audi с разнообразни варианти за оформление на показанията на арматурното табло. Големият TFT монитор с висока разделителна способност и диагонал 12.3 инча предоставя графични изображения с богати цветове и изключителни подробности.

Допълнително предлаганият head-up дисплей прожектира най-необходимата информация в непосредственото зрително поле на водача върху челното стъкло под формата на лесни за възприемане символи и числа, осигурявайки му безпрепятствена възможност да концентрира вниманието си върху пътя.

Новите Audi A5 и S5 Cabriolet cе отличават с изключително широка гама от оборудване. Стандартното оборудване на модела включва ксенонови предни светлини, система за контрол на поведението и динамиката на пътя Audi drive select и частична кожена тапицерия на седалките. Интуитивното и максимално ергономично управление на функциите е поверено на системата Audi MMI radio plus със 7- инчов цветен екран, вградени в предпазните колани микрофони и функция за отваряне на мекия покрив с едно докосване. Новата концепция на линиите на оборудване с различни пакети разширява значително възможностите за индивидуално оформление и придаване на еспресивни нотки по отношение на дизайна.

Новите Audi A5 и S5 Cabriolet ще бъдат на разположение в търговските центрове на марката в Германия и други европейски държави през месец март 2017 година. Цените на A5 Cabriolet започват от 49 350 евро, а тези при S5 Cabriolet – от 67 800 евро.