Начало Автомобили Новото BMW Серия 5 Седан – олицетворение на категорията „бизнес седан”

Новото BMW Серия 5 Седан – олицетворение на категорията „бизнес седан”

59
0

През февруари 2017 година седмото поколение на BMW Серия 5 Седан се въвежда на пазарите в целия свят. Най-важните новости в автомобила са още по-високата динамика на управление, забележителни асистиращи системи, високо ниво на свързаност и иновативна система за управление. От първите шест поколения на BMW Серия 5 са продадени над 7,6 млн. екземпляра.

„Седмото поколение на BMW Серия 5 показва пътя към бъдещето, който дефинирахме със стратегията си NUMBER ONE > NEXT. Основните фактори за успеха са технологичното лидерство, високо емоционалните продукти и дигитализацията. С разширяването на гамата във високите класове ние отговаряме на желанията на много клиенти. Сигурен съм, че новото BMW Серия 5 ще постави нови стандарти не само в технологично отношение, но и ще въодушевява емоционално хората. То е и остава олицетворението на категорията „бизнес седан“, каза председателят на управителния съвет на BMW AG Харалд Крюгер.

Последователното прилагане на концепцията за олекотяване на конструкцията BMW EfficientLightweight с все по-широко използване на алуминий и високоякостни стомани понижава теглото на автомобила с до 100 кг спрямо това на предшественика му. Новоконструираното окачване, ниският център на тежестта, типичното за BMW балансирано разпределение на теглото комбинират максимално динамичното изживяване при шофиране с типичния за BMW Серия 5 комфорт при пътуване. Множеството опции за окачването и интегралното активно кормилно управление, което вече може да бъде комбинирано и с интелигентното двойно задвижване xDrive, допълват този насочен към динамика на управлението цялостен пакет, с което BMW Серия 5 отново застава на върха. С коефициента си на въздушно съпротивление от до cw = 0,22 новото, дълго 4 935 мм BMW Серия 5 Седан постига най-добрата стойност в своя клас.

С множеството си асистиращи системи новото BMW Серия 5 осигурява максимална подкрепа на водача – не само в критични, но и в не толкова взискателни ситуации като задръствания, натоварен трафик или монотонни участъци по магистралите. Освен това автомобилът серийно е оборудван със стереокамера, която следи зоната около автомобила във взаимодействие с опционалните радарни и ултразвукови сензори. Освен Асистента за избягване на препятствия и предупреждението за напречен трафик новост при BMW Серия 5 са и Асистентът за смяна на лентата, както и Асистентът за поддържане на лентата с активна защита срещу страничен сблъсък. Последният следи пътните ленти и ситуацията на пътя до автомобила и при опасност от сблъсък активно подпомага водача чрез коригираща намеса в кормилното управление. Разширена е и функционалността на опционалния активен автопилот (Active Cruise Control, ACC) и на Асистента за завиване и водене в лентата, с което BMW Серия 5 прави следващата стъпка към автоматизираното шофиране. Сред тях е и прехвърлянето на ограниченията на скоростта от опционалния Intelligent Speed Assist към автопилота, като водачът има възможност да адаптира скоростта в рамките на +/– 15 км/ч. По желание на водача от потеглянето до скорост 210 км/ч автомобилът може да поеме подаването на газ, спирането и завиването. Интелигентната автоматична функция Старт/Стоп вече работи в зависимост от участъка и трафика и така предлага още по-висок комфорт при пътуване.

Всички двигатели са от новоразработеното модулно семейство агрегати на BMW EfficientDynamics. Благодарение на технологията BMW TwinPower Turbo те комбинират изключителна мощност с ненадмината ефективност. При въвеждането на пазара ще се предлага избор между два дизелови и два бензинови двигателя, по избор със задно задвижване или с интелигентното двойно задвижване BMW xDrive. Новият двулитров редови четирицилиндров двигател на BMW 530i разгръща максимален въртящ момент от 350 Нм и максимална мощност от 185 кВт/ 252 к.с. Средният му разход на гориво е 5,4 л/ 100 км, което отговаря на СО2 емисии от 126 г/км – понижение от над 11% в сравнение с предшественика. BMW 530i ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,2 секунди и развива максимална скорост от 250 км/ч. Върховият двигател при новото BMW 540i развива 250 кВт/ 340 к.с.; трилитровият редови шестцилиндрови двигател разгръща максимален въртящ момент от 450 Нм. Въпреки по-високата мощност и динамика на управлението средният разход на гориво е само 6,5 л/ 100 км; това отговаря на СО2 емисии от 150 г/км. В комбинация с xDrive BMW 540i ускорява от 0 до 100 км/ч за само 4,8 секунди.

Четирицилиндровият дизелов двигател на BMW 520d развива 140 кВт/ 190 к.с. и максимален въртящ момент от 400 Нм. Разходът на гориво и емисиите на СО2 са 4,1 л/100 км и 108 г/км при варианта с механична скоростна кутия и 4,0 л/100 км и 107 г/км при варианта с осемстепенна трансмисия Steptronic. Седанът ускорява от 0 до 100 км/ч за 7,6 секунди (Steptronic). Максималната скорост е 237 км/ч. Новото BMW 530d също демонстрира по-висока динамика и ефективност. С мощността си от 195 кВт/ 265 к.с. и максимален въртящ момент от 620 Нм то значително превъзхожда редовия шестцилиндров двигател на предшественика си. Въпреки това BMW 530d се задоволява със средно само 4,5 л/ 100 км при емисии на СО2 от 118 г/км, което означава понижение от около 13% спрямо предшественика. Новото BMW 530d ускорява от 0 до 100 км/ч за само 5,7 секунди, максималната му скорост е електронно ограничена до 250 км/ч.

Скоро след въвеждането на пазара BMW ще разшири гамата на новото Серия 5 Седан с три допълнителни двигателя. С BMW 520d EfficientDynamics Edition с осемстепенна трансмисия Steptronic четирицилиндровия дизелов двигател с мощност 140 кВт/190 к.с. се представя в най-ефективната си форма и позволява на седана да постигне най-ниските емисии на СО2 в своя клас от само 102 г/км (което отговаря на среден разход на гориво от 3,9 л/ 100 км). През март 2017 година на пазара ще бъде въведено и BMW 530e iPerformance – BMW Серия 5 Седан с Plug-in хибридно задвижване. Комбинацията между електрическата задвижваща концепция BMW eDrive и четирицилиндровия бензинов двигател реализира екстремно ниските СО2 емисии от само 46 г/км (2,0 л/100 км). Системната мощност достига 185 кВт/ 252 к.с. Най-спортният модел на новото BMW Серия 5 от март 2017 година ще бъде BMW M550i xDrive с V-образен осемцилиндров двигател с 340 кВт/ 462 к.с. и 650 Нм въртящ момент, който впечатлява не само с изключителния си потенциал, но и с ефективността си (среден разход на гориво 8,9 л/100 км, СО2 емисии 204 г/км). BMW M550i xDrive ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,0 секунди.