Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нико Хюлкенберг начело след изключително странна първа сесия в Сочи

Нико Хюлкенберг начело след изключително странна първа сесия в Сочи

45
0

Нико Хюлкенберг от екипа на Форс Индия завърши на първо място в първата свободна тренировка на пистата в Сочи. Германецът изпревари своя сънародник Нико Розберг от екипа на Мерцедес, а трети остана Себастиян Фетел с Ферари. Времената от тази първа сесия обаче в никакъв случай не могат да бъдат смятани за меродавни, защото изпитанията се проведоха едва в последните 20 минути при изключително сложни условия.

Сочи посрещна пилотите с температурата на въздуха от 18 градуса, а тази на асфалта бе 23 градуса. Първата тренировка обаче бе забавена с половин час, причина за което бе изтичане на дизелово гориво от „много стар руски автомобил“ както се изрази един от коментаторите на пистата. Заради това поредицата от завои от 6-и до 10-и бе доста хлъзгава и маршалите на пистата правеха всичко възможно да я почистят.

Въпреки дадения старт пилотите не бързаха да рискуват и първата бърза обиколка бе записана от Фернандо Алонсо от екипа на Макларън около 40 минути преди края на сесията, докато другите състезатели се задоволяваха да „кръжат“. Някои като Нико Розберг изпробваха стартове, следвани от инсталационни обиколки и нов тест на процедурата за потегляне.

Пистата оставаше доста мокра след като бе почиствана от маршалите предимно с вода, заради което мнозинството от пилотите използваше в своите обиколки гуми интермедия. Половин час преди края Маркус Ериксон от екипа на Заубер сложи сликове, но съобщи по радиото, че все още е прекалено хлъзгаво на засегнатите от изтичането пасажи.

Едва 20 минути преди края пилотите масово излязоха на пистата, която обаче продължаваше да е изключително хлъзгава. Именно заради това имаше множество изпускания на завои, както и атрактивни завъртания. Минута преди края Фелипе Маса се завъртя на осми завой под носа на Люис Хамилтън, който едвам избегна сблъсъка. В последствие пък самият Хамилтън се завъртя на предпоследния завой.