Начало Автомобилни новини Новото поколение Honda FCV Concept стъпи на северноамериканска земя

Новото поколение Honda FCV Concept стъпи на северноамериканска земя

38
0

Новото поколение Honda FCV Concept стъпи на северноамериканска земя по време на автомобилното изложение в Детрой. Концептуалният модел демонстрира екстериора и интериора в стиловата еволюция на следващия автомобил на марката с нулеви вредни емисии, който трябва да излезе в Япония през март 2016 г.

Новият модел е с просторна кабина с място за до 5 души. Горивните клетки в FCV ще са с 33% по-компактни спрямо тези на FCX Clarity, като мощността на системата е повече от 100 кВт. Разходът е 3,1 кВт енергия на километър, което е с 60% по-малко спрямо сегашния сериен FCX Clarity. С едно зареждане на резервоара под високо налягане от 70 атмосфери колата ще има пробег малко повече от 700 км. Зареждането ще отнема около три минути. За същия период се зарежда резервоар на кола с двигател с вътрешно горене – на бензин или дизел.

FCV е с чисти, ясни линии. Специално е работено по аеродинамиката на автомобила. В интериора е постигната хармония между шофьора и колата му, като има дори повече пространство за пътниците, отколкото при FCX Clarity.

Honda FCV направи световен дебют в Япония на 17 ноември 2014 г. Появата на автомобила е продължение на повече от десетилетие работа в разработката на нови технологии за задвижване. През 2002 г. Honda FCX стана първият сериен автомобил с горивни клетки в света. Той бе сертифициран от Американската агенция за опазване на околната среда (EPA) и Съвета за опазване на въздуха в Калифорния (CARB). FCX Clarity бе пуснат в продажба през 2008 г.