Начало Автомобили Новият KIA Ceed: създаден в Европа

Новият KIA Ceed: създаден в Европа

361
0

КИА Моторс представи първи официални снимки на изцяло новия Ceed. Моделът ще осъществи своята международна премиера в рамките на Автомобилното изложение в Женева 2018.

Настоящият, вече трето поколение Ceed е проектиран, разработен, конструиран и произведен в Европа. Той подсилва присъствието на КИА в европейския C-сегмент с иновативни нови технологии, нов, по-изчистен и атлетичен дизайн, и още по-приятно усещане при шофиране.

От старта на производството на първата генерация cee’d в завода на марката в Словакия през декември 2006 г. до сега, повече от 1.28 млн. автомобила са напуснали поточните линии. Името на новия модел – от cee’d се трансформира в Ceed – утвърждава мисията му на автомобил, предназначен за „европейската общност с европейски дизайн“ (the Community of Europe, with European Design).

Повече от 640 000 бройки от второто поколение на модела са реализирани на Стария континент след началото на производството през 2012 г. Навлизайки в третото си поколение, Ceed идва с очаквания за още по-сериозен дял на продажбите на КИА в Европа.

Подобно на своите предшественици, новият модел е проектиран и конструиран във Франкфурт от екипите, работещи в европейското подразделение на КИА за дизайн, продуктови разработки и развойна дейност. Автомобилът ще се произвежда в завода на марката в Жилина, Словакия, заедно с КИА Sportage и КИА Venga.

Новият модел ще дебютира по време на Автомобилния салон в Женева през март, където за първи път ще бъде повдигнато покривалото и на още една модификация. Хечбекът с пет врати влиза в производство през май тази година. Новият Ceed ще се дистрибутира изключително и само в Европа от края на второто тримесечие на 2018 г.

През 2017г. продажбата на модели от С-сегмента възлиза на 22% от европейския автомобилен пазар. Днес той заема един от най-големите пазарни дялове по отношение на реализираните търговски обеми. Предходното поколение cee’d достигна 16% от всички продажби на КИА в Европа през изминалата година и заедно със Sportage трайно се нарежда сред бестселърите на бранда в Европа.  

Ceed заема специална позиция в продуктовата гама на КИА. Възприятията на потребителите са за динамичен автомобил със спортен характер, който в същото време е едно от най-надеждните, практични и разпознаваеми превозни средства. Подпомогнат от разширяващата се продуктова палитра, която се допълни от модификациите GT и от GT-Line, хечбекът на КИА от C-сегмента поема ролята на своеобразен „център“ на бранда.

Новият КИА Ceed е проектиран в европейския дизайнерски център на марката във Франкфурт, Германия, под ръководството на Грегъри Гийом, ръководител на дизайнерския център за Европа, и Петер Шрайер, главен дизайнер на КИА. По-нисък, по-широк и с по-дълъг заден надвес в сравнение с предшественика си, силуетът на новия Ceed демонстрира едно по-зряло усещане за атлетичност.

Прави линии заместват заоблените повърхности при предходния модел и уверено преливат в предната част, която се отличава с по-широка радиаторна решетка „тигров нос“ и по-ниско позициониран отвор на въздуховода – прецизни, линейни форми, които дават обем на „лицето“ на автомобила. Стандартно новият модел е оборудван с LED дневни светлини в кубовидна форма, в унисон с облика на моделите GT и GT-Line.

Изострените, прави линии визуално удължават предния капак и придават на автомобила един по-изтънчен, рафиниран силует. Усещането за зрялост и мощ се поддържа и от страничния контур, който този път се развива в подчертана хоризонтална равнина. Новият модел наследява широката C-колона, която се превърна в отличителен белег на дизайна на КИА в последните години.

Новият КИА Ceed хечбек с пет врати предоставя възможност за избор между 12 екстериорни цвята и селекция от джанти с разнообразен дизайн: 15” стоманени джанти, 16” стоманени или лети алуминиеви джанти, както и 17” лети алуминиеви джанти в два цвята.

По отношение на купето новият Ceed е по-ергономичен от всякога, конструиран изцяло от още по-висококачествени материали. Интериорът на салона, типичен за най-новите автомобили на КИА, е адаптиран за новия Ceed, така че да осигури повече свободно пространство и усещане за простор за пасажера отпред, повече място в зоната за краката.

Таблото е обособено в 2 зони: в горната е разположена „плаваща“ система от информационно-развлекателни устройства със сензорен екран, а в долна част са ситуирани контролните панели за аудио системата, отоплението и вентилацията. Централната конзола е ориентирана към водача за по-удобно боравене с контролните уреди.

Интериорът е изпълнен в изискани, меки на допир материали, които ненатрапчиво подчертават стилната и луксозна обстановка в салона. Изборът е между акценти в цвят металик или сатениран хром, текстил, синтетична или естествена кожа. Опционално се предлагат и облицовани с кожа волан и скоростен лост.

Новият Ceed е проектиран ексклузивно за европейските пътища и по вкуса на европейските потребители. Усъвършенстваното управление на новия Ceed гарантира по-добра динамиката и удоволствие от шофирането. Новата напълно независима система на окачване осигурява още по-добро пътно поведение, адаптивно управление, стабилност при по-високи скорости.

Новият Ceed се предлага с широка палитра от двигатели, разработени според изискванията на европейските потребители. Бензиновите мотори включват усъвършенствана версия на популярния 1-литров T-GDi двигател на КИА (турбобензинов с директно впръскване), развиващ мощност от 120 к.с., както и нов 1,4-литров T-Gdi с мощност от 140 к.с.

Турбокомпресорът на двигателя позволява по-широк обхват на въртящия момент в сравнение с по-стария 1,6-литров мотор, което означава подобрена отзивчивост при всякакви пътни настилки – при това при намалени въглеродни емисии. На по-късен етап ще се предлага и 1,4-литров MPi двигател (с многоточково впръскване) и мощност от 100 к.с.

Новият Ceed ще бъде наличен и с изцяло новия дизелов двигател U3 на КИА. Проектиран според най-новата норма за вредните емисиите Euro 6d TEMP, новият U3 1,6-литров CRDi (със система common-rail за електронно директно впръскване на дизеловото гориво) използва технология за селективна каталитична редукция (SCR) с цел активен контрол на емисиите, което спомага за тяхното значително намаляване.

Така новият двигател генерира по-малко въглероден диоксид, прахови частици и азотен оксид в сравнение с по-старите дизелови двигатели на КИА. U3 1,6-литров CRDi се предлага с мощност от 115 и 136 к.с. и въртящ момент от 280 Нм. Благодарение на новия мотор емисиите въглероден диоксид се очаква да паднат под 110 г/км по новата Световна хармонизирана процедура за тестове на леки коли (WLTP), приравнена към Новия европейски цикъл на шофиране (NEDC).

Всеки от двигателите е окомплектован с 6-степенна ръчна трансмисия, а новите 1,4- литрови T-GDi и 1,6-литрови CRDi мотори ще бъдат предлагани и със 7-степенна скоростна кутия с двоен съединител на КИА. Иновациите са сърцето на новия КИА Ceed, който ще бъде най-високотехнологичният автомобил в своя клас, от момента на влизането му в продажба.

В купето на автомобила е налична богата палитра от технологии за повече комфорт и допълнителни улеснения за водача и пасажерите. ‘Плаващата’ информационно-развлекателна система се предлага заедно с аудио система и 5- или 7-инчов сензорен екран.

Друга възможност е навигационна система с 8-инчов сензорен екран с опционална, изключително мощна JBL Premium аудио система с авангардната технология Clari-Fi за възпроизводство на музика, която възстановява звукови сигнали, загубени в процеса на дигитална компресия. Стандартното оборудване включва пълна интеграция със смартфон чрез Bluetooth, както и автоматични светлини и безключов достъп.

Системата за избор на режим на шофиране ще позволи на клиентите да се насладят оптимално на опциите за нормално и спортно управление. Нормалният режим дава възможност за максимално разгръщане на горивната ефективност и предлага спокойно, релаксиращо управление. Спортният режим подобрява реакциите на дроселната клапа, позволява по-бързо ускорение – от състояние на покой и по време на движение – като адаптира кормилното управление и предоставя възможност за по-директна реакция в синхрон с действията на водача.

Като опция новият Ceed ще предлага и отопляемо предно стъкло, което е изключително предимство в студените месеци. Тази технология се появява за първи път в автомобил на КИА и ефективно елиминира скреж, лед и изпотяване на предното стъкло само с натискането на един бутон. Безжично зарядно устройство за смартфон, отопляеми и вентилирани предни седалки и отопляеми задни седалки също са на разположение на пътниците в новия модел.