Начало Автомобили Новото MINI John Cooper Works комбинира автентичния Race Feeling с премиум характеристики

Новото MINI John Cooper Works комбинира автентичния Race Feeling с премиум характеристики

59
0

В най-новото си поколение MINI залага по-интензивно от всякога на екстремната радост от шофирането. С последното MINI John Cooper Works богатата на традиции британска премиум марка въвежда на пазара актуалния модел на върховия спортист в сегмента на малките автомобили. Изключителната позиция на новото MINI John Cooper Works се дължи на най-мощния от монтираните досега двигатели, усъвършенстваното благодарение на опита от моторните спортове окачване и специфичните за модела дизайнерски елементи, които оптимизират не само аеродинамиката, но и подчертават ексклузивното му излъчване. С неустоимия си темперамент и впечатляващите динамични възможности най-спортния вариант на новото MINI значително изпреварва предишния модел с логото на John Cooper Works на радиаторната решетка.

Мощта, която гарантира новия максимум на радостта от шофирането, се генерира от двулитров четирицилиндров двигател, който е разработен на базата на най-новото поколение двигатели с технология MINI TwinPower Turbo. Той развива максимална мощност от 170 кВт/231 к.с. и максимален въртящ момент от 320 Нм и ускорява новото MINI John Cooper Works за 6,3 сек. от 0 до 100 км. Това отговаря на подобрение на ускорението с 0,2 сек респективно 3% в сравнение с предишния модел. Еластичността е повишена с 10%. Със стойността от 5,6 секунди за ускорение от 80 до 120 км/ч новото MINI John Cooper Works може да изпревари дори расови спортни автомобили. Оптимизираната еластичност е комбинирана с образцова ефективност. Средният разход на гориво и СО2 емисиите в ЕС тестови цикъл са 6,7 л/ 100 км и 155 г/ км. В комбинация с опционалната шестстепенна трансмисия Steptronic Sport съответните стойности са 5,7 литра и 133 г/км – близо 20% по-ниски в сравнение с предишния модел. Заимстваните непосредствено от моторните спортове технологии на двигателя, окачването, каросерията и интериора определят ексклузивния, ориентиран към максимална динамика характер на новото MINI John Cooper Works. В комбинация с модернизираната продуктова субстанция на новото MINI е създаден върхов атлет за феновете, които в еднаква степен ценят състезателното усещане, премиум качеството и високата пригодност за всекидневието. Екстремно мощният двигател, спортната изпускателна система, спортното окачване с ексклузивни, 17-инчови John Cooper Works алуминиеви джанти и разработената съвместно със специализирания производител Brembo спортна спирачна система, аеродинамичният пакет John Cooper Works включително специфичен за модела заден спойлер и индивидуалното оформление на интериора с новоразработени John Cooper Works спортни седалки с интегрирани подглавници образуват прецизно съгласуван цялостен пакет.

Всичко това позволява на новото MINI John Cooper Works да впечатлява с въодушевяващи динамични възможности, които освен вихреното ускорение включват и изключителна пъргавина, висока прецизност на кормилното управление и точно контролируема управляемост в особено спортни ситуации на пътя, както и великолепни спирачни възможности. Тази неподражаема характеристика е отражение на дългогодишния опит в моторните спортове и богатата на традиции връзка между MINI и John Cooper Works. Откакто през 1959 година легендарният конструктор Джон Купър откри спортния талант на класическото Mini, неговото име е олицетворение на най-голяма радост от шофирането и сензационни състезателни успехи на малкия британски автомобил.

Под предния капак на новото MINI John Cooper Works работи най-спортния вариант на последното поколение агрегати на MINI. Благодарение на технологията MINI TwinPower Turbo монтираният по традиция напречно четирицилиндров бензинов двигател на върховия спортист се отличава с подобрено разгръщане на мощността, спокоен ход и ефективност и комбинира тези качества с характеристика на мощността, ориентирана категорично към моторните спортове. В сравнение с двигателя на предишния модел работният обем е увеличен с 25% до 2 литра. Повишението на мощността е 10%, максималният въртящ момент е по-висок с 23%.

Новият двигател е конструиран на базата на четирицилиндровия двигател, който бе разработен за новото поколение на MINI Cooper S. Той е оборудван с интегриран в изпускателния колектор турбокомпресор, директно впръскване на бензина с разположени централно между клапаните инжектори, напълно променливо управление на клапаните на принципа на патентованата от BMW Group система VALVETRONIC и променливо управление на разпределителните валове (двоен VANOS). Този технологичен пакет е комбиниран с прецизно подбрани модификации. По този начин двигателят на новото MINI John Cooper Works осигурява ефективна и надеждна радост от шофирането във всекидневието, както и спортно разгръщане на мощността, което впечатлява на състезателната писта.

Интегрираният в изпускателния колектор турбокомпресор и свързаните с това къси пътища на потока отработени газове осигуряват своевременни и мощни реакции. Разработеният специално за новото MINI John Cooper Works турбокомпресор освен това е изработен от особено устойчив на високи температури материал. Той създава високо налягане на нагнетявания въздух, което гарантира равномерно и спортно разгръщане на мощността в широк оборотен диапазон. Специално съгласуваните с това специфични бутала осигуряват адаптирано намаляване на компресията заради високото налягане на свръхпълненето. С тази конструкция се реализира типична за спортен автомобил характеристика на мощността, която осигурява ранно и постоянно до високи обороти разгръщане на мощността.

Двигателят на новото MINI John Cooper Works реагира спонтанно на най-малките движения на педала на газта. Той разгръща максималният въртящ момент от 320 Нм още от 1 250 об/мин и го поддържа до 4 800 об/мин. Агрегатът развива максималната си мощност от 170 кВт/231 к.с. при 5 200 об/мин и я поддържа до 6 000 об/мин.

Повишението на мощността в сравнение с MINI Cooper S вече е по-високо с 30 кВт спрямо предишния модел, като задвижването на новото MINI John Cooper Works заема изключителна позиция и по отношение на еластичността. Тягата му осигурява не само темпераментно ускорение от място, но и особено динамични междинни ускорения. MINI John Cooper Works ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,3 сек. (автоматична трансмисия: 6,1 сек.), ускорението от 80 до 120 км/ч отнема 5,6 сек, максималната скорост е 246 км/ч.

Насоченото към максимална мощност задвижване на новото MINI John Cooper Works е допълнено със специфична изпускателна система. С ниското си насрещно налягане на отработените газове тя подобрява спонтанното разгръщане на мощността на двигателя, като в същото време генерира и типичния за моделите на John Cooper Works звук на двигателя, който подчертава Performance-характера на задвижването с емоционална звукова картина при всякакви обороти и натоварване.