Начало Автомобили Новият Opel Crossland X: Стилен за града със SUV излъчване

Новият Opel Crossland X: Стилен за града със SUV излъчване

39
0

Стегнат и компактен отвън, много просторен и гъвкав отвътре, с модерна двуцветна окраска и завладяваща визия на SUV – това е напълно новият Opel Crossland X. Този функционален градски кросоувър модел (Crossover Utility Vehicle) е вторият член на семейството Opel X (екс). Той се присъединява към B-сегмента, където се нарежда до бестселъра Mokka X. По-големият Grandland X ще бъде представен по-късно през тази година като представител на компактния клас (C сегмента). По този начин Opel дава начало на продуктовата офанзива наречена “7 през 17-та”, включваща представянето на седем нови автомобила през 2017 година. Два от тях са нови модели от семейството X, които предлагат най-доброто от различните светове: дързък дизайн, усещане за SUV и качества за градски лайфстайл. Те са моделите на Opel с определена Х(екс)-тра доза. Opel Crossland X ще отбележи своя дебют в Берлин на 1 февруари.

В сравнение с Opel Mokka X, който се предлага с опционално задвижване на четирите колела, позволяващо и разходки извън пътя, новият Opel Crossland X е насочен към градските терени. Той има вталена и стегната форма, но едновременно с това е изключително подходящ за дълги пътувания – като например до ферма за органични продукти или за пътешествие до Тоскана. Със своята дължина от 4.21 метра, новият Crossland X е с 16 сантиметра по-къс от Astra, но същевременно с това е с 10 сантиметра по-висок. Пътниците в него могат да се радват на високо разположени седалки и позиции, като по този начин разполагат с приятен обзор. Купувачите търсещи още по-вълнуващо преживяване могат да си осигурят допълнително усещане за простор с предлагания като допълнително оборудване панорамен стъклен покрив.

Освен това новият модел предлага изключителни иновативни решения, превръщащи всекидневното пътуване в нещо по-комфортно, по-безопасно и по-лесно. Адаптивните предни светлини (AFL), head up дисплеят и панорамната камера за обратно виждане със 180-градусов обзор, както и авангардният асистент за паркиране (Advanced Park Assist), системите за предупреждение за опасност от удар отпред с установяване на пешеходец и автоматично аварийно спиране (Forward Collision Alert with pedestrian detection and Automatic Emergency Braking), тристепенната система за установяване на умората на водача, за спазване на лентата за движение (Lane Keep Assist), за разпознаването на пътните знаци (Speed Sign Recognition) и предупреждението за наличие на обект в мъртвата зона на зрението на водача (Side Blind Spot Alert) са част от примерите в тази насока.

Новият Crossland X се предлага също с типичната за марката Opel комуникационна свързаност от най-високо ниво, благодарение на технологии като Opel OnStar и съвместимите с Apple CarPlay и Android Auto инфоразвлекателни системи IntelliLink, включващи до 8-инчови цветни сензорни екрани.

Както водачът, така и пътникът до него могат да се насладят на качествата на ергономичните, сертифицирани от AGR (Aktion Gesunder Rücken, Германско дружество за здрави гърбове) седалки. Opel е единственият производител, предлагащ подобна технология свързана с комфорта в този сегмент (както за Crossland X, така и за Mokka X). Багажникът от своя страна предлага обем от 410 литра – без да се сгъват задните седалки – и е водещ за класа. В допълнение, пътниците на задната седалка могат да настроят своята позиция, благодарение на възможността и за изместване със 150 милиметра в хоризонтална посока.

“Търсенето на малки SUV и кросоувър модели, предназначени основно за движение в града, расте с бързи темпове. Crossland X с комбинацията си от солиден, вдъхновен от SUV моделите дизайн, изключителна свързаност и високо ниво на практичност и функционалност, се превръща във втория силен съперник в този автомобилен клас след спортната Mokka X,” отбелязва изпълнителният директор на Opel д-р Карл-Томас Нойман. “Нашият динамичен модел Crossland X предлага удоволствие от шофирането, подчертава усещането за градски лайфстайл и създава приятни емоции както в града, така и извън него.”

CUV/SUV B сегментът расте с изключителни темпове, като обемите на продажбите са петорно увеличени от 2010 година насам. Един от бестселърите в него и едновременно с това създател на нови тенденции е Opel Mokka X. Crossland X ще добави още един импулс в този нов, бързо растящ сегмент, позициониран под установения компактен клас и ще осигури допълнителен тласък за растеж на марката Opel.

Новият Crossland X е с дължина 4 212 милиметра, широчина 1 764 милиметра и височина 1 588 милиметра. Стегнатите странични линии заедно с привидно „плаващият покрив“, който визуално разделя горната от долната част на автомобила, оптично удължават Crossland X и подчертават просторния интериор. Този „плаващ покрив“ показва и родствена връзка с Opel ADAM с неговата хромирана линия на прозорците, снижаваща се силно към задната част. Задната част на Crossland X притежава ярка индивидуалност и използва изразните средства на SUV автомобил.

Като сърцевина в стилистичната философия на Opel, скулптурният дизайн, създаващ видимо усещане за прецизност, се пренася и в интериора. Инструменталният панел и централната конзола са ясно структурирани и дефинирани с хоризонталната си архитектура, насочена към водача. Дискретните хромирани детайли около приборите и отворите за въздух изпращат послание за високо качество. Цветният сензорен екран с размер до 8 инча, който е част от модерните, съвместими с Apple CarPlay и Android Auto инфоразвлекателни системи Radio R 4.0 IntelliLink и Navi 5.0 IntelliLink, е прецизно и плавно интегриран в централната конзола. Смартфони със съответната съвместимост могат да бъдат зареждани безжично по индуктивен път. Wi-Fi хотспот функцията, осигурена от предлагания като допълнително оборудване асистент за персонална свързаност и услуги Opel OnStar, осигурява изключително ниво на комуникационна свързаност за всички мобилни устройства.

Изключителните възможности по отношение на свързаността и широката гама от бензинови, дизелови и LPG задвижващи агрегати, предлагани с механични и автоматични трансмисии, не са единствените фактори за осигуряване на приятно и комфортно пътуване. Щедрото вътрешно пространство и първокласните седалки в Crossland X създават изключително удобство при дълги пътувания. Ергономичните, сертифицирани от AGR седалки се предлагат за водача и пътника до него.

В допълнение Opel Crossland X предлага високо ниво на функционалност, включващо например плъзгаща се задна седалка. Тя е разделена в пропорция 60/40 и може да бъде изместена назад с до 150 милиметра, превръщайки пътуването на втория ред в удобство дори за хора с дълги крака. Алтернативно, при изместването и напред, багажното пространство може да бъде увеличено до водещите за класа 520 литра. При сгъване на облегалката могат да се превозват дълги предмети. Вертикалните части на седалките се предлагат и във версия с разделяне 40/20/40. В допълнение, обемът на багажника се увеличава до 1 255 литра, ако задните седалки се сгънат напълно. Естествено в салона са на разположение различни възможности за съхранение на предмети. Crossland X може да бъде заключван, отключван и стартиран с помощта на системата Keyless Open & Start.

Пътуванията могат да бъдат още по-релаксиращи и безопасни благодарение на множеството свръхмодерни технологични решения и системи за асистенция, предлагани за новия Opel Crossland X. Адаптивните предни светлини (Adaptive Forward Lighting, AFL) с изцяло LED предни светлини осигуряват изключителна видимост в тъмнината. Функции като светлините за завой, асистентът за дългите светлини и автоматичното поддържане на нивото на светлинния сноп гарантират оптимално осветяване на пътя. Опционалният Head Up дисплей намалява опасността от разсейване на водача и прожектира най-важните данни като скоростта на движение, навигационните указания и предупрежденията на системите за асистенция на линията на погледа му.

Предната камера Opel Eye обработва различни данни и по този начин формира база за работа на системите за асистенция като Разпознаване на пътните знаци (Speed Sign Recognition) и Спазване на лентата за движение (Lane Keep Assist). Ако системата регистрира, че автомобилът започва да напуска неволно лентата за движение, тя започва да предупреждава водача с излъчване на звукови и видими сигнали. Темпоматът с ограничение на скоростта (Cruise control with speed limiter) също прави движението по-приятно. Предупреждението за опасност от удар отпред с установяване на наличие на пешеходци и автоматично аварийно спиране (Forward collision alert with pedestrian detection and Automatic Emergency Braking) спомагат за предотвратяване на инциденти. Системата не само активира алармата и задейства визуалното предупреждение, но и спира сама автомобила, ако разстоянието до движещият се отпред започне застрашително да намалява и водачът не реагира. Освен това предупреждението за удар отпред е комбинирано със специална система за детекция на умора и сънливост на водача (Driver Drowsiness System), която определя нивото на умора на водача на базата на стила му на шофиране и го предупреждава, ако е нужна почивка.

Crossland X се предлага също с панорамна камера за обратно виждане. Тя увеличава ъгъла на видимост назад до 180 градуса, така че водачът да може например да вижда и други приближаващи от двете страни автомобили при движение на заден ход. Освен това Авангардният асистент за паркиране подобрява възможността за паркиране още повече. Той разпознава удобни за целта места и паркира автомобила автоматично. Освен това последният може и да напусне мястото автоматично – водачът трябва само да оперира с педалите. А по време на зимните месеци предното стъкло с подгряване и отопляемият волан повишават нивото на комфорт и безопасност.