Начало Автомобили Новото Q2 на Audi дебютира в Женева

Новото Q2 на Audi дебютира в Женева

71
0

Новото Q2 на Audi дебютира в Женева на 86-ото световно автомобилно изложение. Компактният SUV е автомобил от градски тип, който е полезен както за ежедневието, така и за почивка.

„В Audi Q2 разработихме геометричните форми в специфични характеристики на дизайна. Този автомобил притежава свой собствен характер в рамките на Q семейството”, коментира директорът „Дизайн” на марката Марк Лихте.

Автомобилът е с дължина от 4,19 м, височина – 1,51 м и ширина – 1,79 м. Опция за Q2 е виртуалният кокпит на Audi, който заедно с head-up дисплея и редица други помощни системи идва от по-висок клас автомобили. Сред тях се отличава pre sense системата, която разпознава критични ситуации спрямо други коли или пешеходци, пресичащи пред возилото и в случай на нужда може да активира спирачките, като при ниска скорост моделът спира напълно. Други помощници са адаптивен круиз контрол с функция Stop & Go, предупредителна система за напускане на лентата, разпознаване на пътни знаци и т.н.

Q2 е оборудван с MMI екран, позициониран в горната част на инструменталния панел. Wi-Fi хотспот дава възможност за работа в интернет и стрийминг с мобилни устройства. Чрез MMI може да използва онлайн услугите на Audi connect. Разходите се покриват от вградена SIM карта. Смарттелефони с iOS и Андроид могат да се интегрират в автомобила посредством Audi smartphone interface.

Новият модел на Audi освен това изпълнява основните изисквания към един SUV като добра видимост и голямо багажно пространство (405 до 1050 л). Позицията на шофьора е спортна и сравнително по-ниска спрямо волана, като в седан Audi. Автомобилът позволява индивидуализация благодарение на множество варианти на оборудване, екстериорни цветове, експресивни цветови схеми за интериора и т.н.

Моделът стартира с избор между шест различни двигателя. Три са бензинови – 1 л 3-цилиндров TFSI и два четирицилиндрови (1,4 и 2,0 л). Трите дизелови варианта са 4-цилиндрови, 1,6 и 2,0 л с мощност от 85 kW (116 к.с.) до 140 kW (190 к.с.). Като алтернатива на шестстепенната механична трансмисия, Audi предлага за всички агрегати S tronic dual clutch със седем предавки.

Audi Q2 ще излезе на пазара в Европа през есента на 2016 г. Приемането на поръчки започва от средата на годината.