Начало Автомобили Новият Tiguan Allspace – повече пространство за живот в движение

Новият Tiguan Allspace – повече пространство за живот в движение

57
0

Повече пространство за живот в движение. Той е най-успешният SUV „Made in Germany”: Tiguan. Половин милион души всяка година спират избора си на този универсален талант с предно или задвижване на всички колела. През 2016 година на пазара стъпи второто поколение на популярния SUV. Сега Volkswagen прави следващата стъпка в развитието на модела: с Tiguan Allspace, една напълно нова версия на бестселъра. Това е своеобразен „Spaceshuttle” – с удължено със 109 мм междуосно разстояние и 215 мм по-голяма каросерийна дължина, за повече пътници, повече багаж и повече гъвкавост на вътрешния обем.

Новият SUV на Volkswagen запълва свободната ниша между „класическия” Tiguan и представителя на висшия клас Touareg. Със своя обем на багажника до 760 литра Tiguan Allspace ще бъде интересна алтернатива за всички семейства, които заради нуждата от повече вътрешен обем до момента са се насочвали основно към класически ванове. При натоварване до покрива и двуместна конфигурация, Tiguan Allspace разполага с респектиращ товарен обем от 1.920 литра.

Tiguan Allspace с хармонични пропорции. Tiguan и новият Tiguan Allspace са разработвани успоредно един с друг. И двата каросерийни варианта имат уверена осанка, стъпваща на колела с диаметър не по-малък от 17 цола. Отговорен за създаването на дизайна на Tiguan е Volkswagen Designteam Marco Pavone. „Ние умишлено решихме да удължим задните врати на Tiguan Allspace. За да се напаснат пропорциите спрямо увеличаването на общата дължина на каросерията, предната част на капака на двигателя в областта, разположена над радиаторната решетка, тук е по-висока”, разказва главния дизайнер на проекта. Павоне допълва: „Създадената специално за модела характерна линия в областта на задните колони на покрива е естествено продължение на изкачващата се назад линия на страничните прозорци.”

Tiguan Allspace показва заемки от американския модел Atlas. Предният капак и страничният силует на автомобила създават асоциации с един друг SUV в гамата Volkswagen: разработения специално за американския пазар Atlas. Новата радиаторна решетка с частично навлизащи в предните светлини хромирани ламели, е друг стилистичен елемент, с който Tiguan Allspace демонстрира сходство с Atlas. Един особено характерен елемент е горната, обрамчваща цялата широчина на предната част на автомобила хромирана лайстна. Всички варианти на Tiguan Allspace могат да бъдат оборудвани с подкартерна защита в гранитно сиво.

Две изпълнения на предната част. Подобно на „класическия” Tiguan, Tiguan Allspace също се предлага с Onroad- и Offroad-изпълнение на предната част. Последното може да бъде комбинирано с „Offroad-пакет‘‘, който включва специална, достигаща до бронята подкартерна защита и задвижващия тракт на автомобила, предназначена за по-сериозни предизвикателства извън пътя. При поръчка на тази Offroad-версия ъгълът на атака отпред се подобрява с цели 7 градуса.

Нова линия на покрива. Всички варианти на Tiguan Allspace са серийно оборудвани с рейки на покрива. Самият покрив също е с ново оформление: за първи път тук вместо напълно гладка повърхност виждаме характерни вдлъбнатини – препратка към класическите всъдеходи. Те се простират по цялата дължина на покрива. В случай, че Tiguan Allspace бъде оборудван с панорамния люк с размери 870 x 1.364 мм, вдлъбнатините са само в задната част на покрива.

Разширено оборудване. Към отличителните белези на Tiguan Allspace спада и разширеното серийно оборудване; по този начин се подчертава неговото позициониране в нишата между класическия Tiguan и ексклузивния Touareg. Вследствие разширяването на оборудването, още базовото ниво „Trendline” предлага допълнителни елементи като например рейки на покрива (в черно), мултимедийна система „Composition Colour” с включен „Connectivity пакет” (с подготовка за автотелефон и USB-вход), мултифункционален волан, трапецовидни бленди на ауспуховите накрайници и вариращ под на багажното отделение. Още по-голям е скокът при оборудването на линиите „Comfortline” (електрически задвижван заден капак, сребристи рейки на покрива) и „Highline” (добавя към „Comfortline‘‘ изцяло LED-светлини и система „Keyless Access”). Наред с това моделното семейство получава нова инфотейнмънт система от нова генерация: върховото изпълнение на системата „Discover Pro” разполага с възможност за управление с жестове, което е новост в сегмента.

150 к.с. за базовия мотор. Спектърът на мощността на двигателите на новия Tiguan Allspace започва от 110 kW/150 к.с. и се простира до 176 kW/240 к.с. (Tiguan със стандартно междуосие: от 85 kW/115 к.с.). Стартова цена в Германия: около 30 000 евро. През септември новият SUV ще стъпи на първите европейски пазари; поръчките започват още от май.