Начало Избрани Верстапен на полпозишън в Зандвоорт

Верстапен на полпозишън в Зандвоорт

5764
0
Макс Верстапен, Ред Бул
Макс Верстапен, снимка Георги Тодоров/LAP

Макс Верстапен спечели квалификацията за Гран при на Нидерландия във Формула 1. Пилотът на Ред Бул записа най-добрата обиколка в сесията за 1:10.342 мин. Зад него се наредиха пилотите на Ферари Шарл Льоклер и Карлос Сайнц.

Времето преди старта на квалификацията в Зандвоорт бе подобно на това в третата тренировка– температурата на въздуха бе 26 градуса по Целзий, а тази на асфалта- 30. Вероятността за валежи бе 30 %.

Магнусен първи напусна бокса на своя отбор, следван от Шумахер, Албон и Латифи. Зад тях се намираха болидите на Алфа Таури и Алфа Ромео. Първото време бе записано от Жу- 1:12.641 мин. Съвсем логично пилотите използваха меки гуми в първия сегмент от квалификацията в Зандвоорт.

Постепенно абсолютно всички автомобили се появиха на пистата. Времето на Шумахер бе подобрено от Фетел, Строл, Льоклер, Сайнц и Верстапен. Цунода едва не удари Норис при прибирането си в бокса.

С напредване на сесията състоянието на пистата ставаше все по-добро, което позволяваше пилотите да записват все по-силни постижение. Верстапен продължаваше да заема първото място, следван от Льоклер, Ръсел, Хамилтън и Перес. В зоната на изпадащите се намираха Магнусен, Фетел, Рикиардо, Шумахер и Латифи.

В края на Q1 състоянието на пистата бяха записани още по-добри времена. Сред отпадналите се оказаха Ботас, Магнусен, Рикиардо, Фетел и Латифи. Четирикратният световен шампион допусна грешка по време на последната си бърза обиколка.

Албон първи напусна своя бокс. Пилотът на Уилямс се оплака от наличие на гълъби около седми завой. Междувременно сесията бе спряна за няколко минути заради хвърлена димка на асфалта.

Верстапен, Перес и Албон първи се върнаха на трасето след рестартирането на Q2. Световният шампион записа обиколка за 1:10.927 мин. Зад него се намираше Перес. Автомобилите на Ферари и Мерцедес също започнаха своите бързи турове. Хамилтън даде второ време, Ръсел-четвърто, а Сайнц и Льоклер останаха шести и седми зад Ландо Норис. Изненадващо Строл се нареди на четвърто място след преполовяването на втория сегмент от квалификацията. За момента под чертата се намираха Гасли, Окон, Жу, Цунода и Шумахер.

До края на Q2 Верстапен остана в бокса, докато всички останали излязоха на пистата, която ставаше все по-добра за каране с напредване на времето. Льоклер записа рекорден трети сектор и зае второто място, докато Сайнц оглави класирането. След всички размествания в зоната на изпадащите се оказаха Гасли, Окон, Алонсо, Жу и Албон. Алонсо се оплака по радиото заради автомобила на Серхио Перес, който го блокира на завой №8.

Във финалната част от квалификацията Верстапен първи напусна бокса след светването на зеления семафор. Световният шампион записа обиколка за 1:10.515 мин. Втори на половин секунда бе Перес. Единствено Строл остана в бокса и не правеше обиколка. Льоклер се движеше рекордно преминаване на първия сектор и втория сектор и записа време за 1:10.456 мин. Третото време бе за Хамилтън, следван от Сайнц, Перес, Ръсел и Норис.

След преминаване през бокса пилотите започнаха последните опити да подобрят постиженията си. В първи сектор отново бяха развети жълти флагове заради хвърлена дима. Льоклер записа най-добър първи сектор, но изоставаше във втория. Пилотът на Ферари все пак подобри резултата си с 93 хилядни, но Верстапен подобри резултата на Льоклер с 21 хилядни и грабна полпозишъна. 

Трети и четвърти финишираха Сайнц и Хамилтън. Перес се завъртя в сектор номер 3 и не подобри постижението си. Мексиканецът ще потегли от пето място пред Ръсел с втория болид на Мерцедес. Топ 10 бе допълнен от Норис, Шумахер, Цунода и Строл.