Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 На водещите пилоти им трябват треньори, смята Джеки Стюарт

На водещите пилоти им трябват треньори, смята Джеки Стюарт

202
0
Джеки Стюарт,Себастиан Фетел

На водещите пилоти във Формула 1 им трябват треньори, които да им помагат в пилотирането и психическата настройка. Това смята трикратният шампион Джеки Стюарт. Според шотландеца такива определено им липсват, а това, че ги пренебрегват е сериозна грешка.

Всички пилоти в решетката на днешно време имат кондиционни треньори, които да се грижат за физическата им подготовка. Никой обаче няма наставник, който да им дават съвети когато става въпрос за чистото пилотиране и психическата подготовка.

„Аз просто не разбирам това в наши дни. Пилотите се смятат за толкова умни, че нямат нужда от треньори. Това е абсолютно погрешно. Няма пилот в своята върхова форма и умения, който да не може да получи съвети и да му бъдат посочени неща, за които никога не си е мислил, каза Стюарт.

– Пилотите на днешно време са в отлична форма и имат треньори да им помагат за физическото състояние. Но нямат такъв за умствените им способности. И смятам, че това е напълно грешен подход.“

Стюарт си спомня, че е бил голям късметлия да научи много неща от пилоти като Джим Кларк и Греъм Хил, с които се е състезавал в F1. Като Хил никога не му е отказвал да отговори на някой  негов въпрос, независимо дали става дума за настройките на колата, за местата на спиране и избраната предавка.“