Начало BG спорт Над 100 пилоти ще участват на Писта София

Над 100 пилоти ще участват на Писта София

926
0
Писта София 2019

Над 100 пилоти се очаква да участват на Писта София. Състезанието ще бъде 3-и кръг от Националния шампионат на Затворен маршрут. То се организира от София Кар Моторспорт и Росен Даскалов с подкрепата на Столична община и Министерството на младежта и спорта.

Състезанието ще се проведе на 17-18 август и ще бъде на пътния възел до стадион Георги Аспарухов. Организаторите очакват надпреварата да бъде наблюдавана на живо от близо 100 000 зрители.

По време на пресконференцията днес Даскалов обяви, че стартира нова инициатива у нас – Мисия „0“. Това е програма на Института за пътна безопасност с представител Руслан Баждеков за предотвратяване на инцидентите по пътищата. И свеждане до 0 на бройката загиналите при катастрофи у нас.

Явор Алексов от Mirafiori, Росен Даскалов и Руслан Баждеков, снимка: Lap.bg

В България броят на загиналите остава много висок – между 600 и 700 души за година. За сравнение за миналата година във Финландия, където има такава програма, е загинал само 1 човек, а в Швеция около 10.

За реализиране на програмата бе създаден Национален шампионат за Безопасно шофиране за деца до 18 години. Първият му кръг бе в Русе, а следващият ще е именно по време на писта София. В него децата имат възможността да покажат уменията си зад волана на картинги и автомобили в състезателна среда. И теоретичните си познанията по Правилника за движение по пътищата.

В тази връзка Mirafiori Academy предлага на водачи на МПС да усъвършенстват уменията си зад волана с обучение по безопасно шофиране – „Овладей пътя“. В обстойна лекция те ще се запознаят с основните правила за правилно позициониране в автомобила, поведение на пътя и физични закони.