Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Надявам се на чудо, иначе не виждам как Гран при на Австралия...

Надявам се на чудо, иначе не виждам как Гран при на Австралия ще се състои, призна Алан Джоунс

1928
0
Гран при на Австралия, Мелбърн, Албърт парк
снимка: Пирели

Световният шампион във Формула 1 за 1980 г. Алан Джоунс се надява на чудо, което да спаси провеждането на Гран при на Австралия. Състезанието е планирано за 19-21 март в Мелбърн. Понастоящем ръководството на Формула 1 преговаря с правителството на щата Виктория и организаторите от Australian Grand Prix Corporation (AGPC) относно провеждането на надпреварата. Местните власти заявиха, че ще се постараят да запазят големите спортни събития, но приоритет за тях е общественото здраве.

„Винаги съм се радвал, че Австралия приема първото състезание от сезона. Първи виждахме на живо новите автомобили, новите пилоти и тези в нови отбори. Имахме изключителен късмет, че получавахме възможността да сме домакини на първия кръг от сезона. Сега обаче разбирам и другата страна – хората, които не са готови да пътуват до другия край на света, за да се окажат затворени за две седмици.“

„Превозването на колите, хората и оборудването от една точка на планетата до толкова далечна дестинация е изключително сложна задача за специалистите по логистика. Те по принцип се справят добре.“

„Ако обаче всички бъдат принудени да останат тук допълнителни 14 дни, това може да застраши продължаването на сезона. Надявам се на чудо в рамките на следващите две седмици и да се намери компромисен вариант. В противен случай не виждам как ще се състои състезанието“, сподели Алан Джоунс, който е един от двамата австралийци, печелили световния F1 шампионат

Джоунс триумфира през 1980 г. с Уилямс. Сънародникът му Джак Брабам има 3 титли – през 1959, 1960 и 1966 г. (първите две с Купър, а последната – с неговия собствен тим Брабам).

Проблемът, около който се въртят преговорите за старта в Мелбърн, е изискването на местните власти за 14-дневна карантина на пристигащите чужденци. Откритото първенство на Австралия по тенис например бе отложено за февруари. Скоро в Мелбърн ще пристигнат над 1000 тенисисти, треньори и официални лица, които ще бъдат изолирани в продължение на две седмици преди началото на турнира. Полицейският шеф на щата Виктория Лиза Невил призна, че точно изискванията за карантина са в центъра на преговорите с Формула 1. До ноември миналата година от AGPC бяха уверени, че властите ще одобрят провеждането на състезанието и дори ще допуснат около 50 000 души публика на пистата Албърт парк.

Президентът на ФИА Жан Тод посочи в края на миналата година, че пандемията от коронавирус ще продължи да всява смут в автомобилния спорт. Наскоро той повтори това твърдение пред агенция ДПА.

„Карантини ще продължи да има, затваряния, вирусът си е тук. Според мен около половината от 2021 г. няма да е съвсем нормален сезон“, обясни Тод още през декември.