Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Най-важното нещо за мен са интересите на ФИА, категоричен е Тод

Най-важното нещо за мен са интересите на ФИА, категоричен е Тод

42
0
Жан Тод

Президентът на ФИА Жан Тод заяви, че най-важното нещо за него в момента са интересите на ФИА. В интервю за Файненшъл Таймс французинът разясни позицията си по някои от най-обсъжданите напоследък въпроси, но не отговори на скорошните нападки на Бърни Екълстоун.

Англичанинът, който управлява търговските права на Формула 1, заяви, че федерацията е смешна, а Тод не върши нищо съществено. Бившият спортен директор на Ферари не влезе в полемика, но в същото време кристално ясни обясни позициите си. Той обясни, че реалният собственик CVC Кепитъл Партнърс е оставил пълна свобода на Бърни да управлява бизнеса.

И до момента той свърши невероятна работа като организатор, но не е сам. Нещата са като в един филм: има режисьор, но са необходими и актьори, а участващите в F1 актьори имат сериозна роля в шоуто и неговия успех – обясни Тод. – [Що се отнася до новите правила], то производителите се съгласиха, световният съвет прие всичко единодушно, а Бърни е част от световния съвет. Има емоция, но важното е да не се реагира прекалено.

В момента отношенията между ФИА, отборите от Формула 1 и собственика на търговските права се определят от поредното споразумение Конкорд, което изтича в края на 2012 г. Това означава, че много скоро ще започнат (ако не са и стартирали) разговори за следващия контракт. Дискусиите, свързани с Конкорд, винаги са особено тежки, тъй като обикновено се спори за разпределение на приходите.

Сега е моя отговорност да извлека най-доброто от него (споразумението за продажбата на търговските права на Екълстоун за 100 години – б.р.) и да осигуря възможно най-доброто за Формула 1. И знаете, че има споразумение, наречено Конкорд, сключващо се за далеч по-кратки периоди, като настоящото изтича през 2012 г. Следващото ще дискутираме с отборите и носителя на търговските права – заяви Тод. – Ще направя всичко възможно, за да се разбере, че времената са други. Само преди 15 години нямахме толкова съвременна електроника, на която се радвате днес при гледането на телевизия. Всичко си има цена. Освен това трябва да съм сигурен, че средствата за ФИА са на ниво. За мен най-важни са интересите на ФИА. След като подсигуря тях, ще гоня правата на всички останали. Защото световен шампионат Формула 1 на ФИА не може да съществува без участието на ФИА.

Той допълни, че е особено важно да се вземе под внимание с какво всеки един от участниците в спорта е допринесъл за развитието му, каква е Формула 1 в момента и каква трябва да бъде в бъдеще.

 

Подробности относно ситуацията с търговските права на Формула 1 може да намерите в новия брой на списание ClubS1.