Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Най-после ще се състезаваме и ще разберем какво е представянето, заявиха от...

Най-после ще се състезаваме и ще разберем какво е представянето, заявиха от Уилямс

46
0
Уилямс,Фелипе Маса

Уилямс са скритият фаворит за надпреварите в началото на сезон 2014 г. във Формула 1.

Отборът от Гроув направи блестяща подготовка през зимата и имаше едно-единствено спиране на писта, при това заради повреда в двигател вследствие на натрупани километри. Без сериозни проблеми досега, с много опитния Фелипе Маса в екипа и надеждата Валтери Ботас тимът очаква с нетърпения първия старт.

Сред продуктивна зимна тестова програма се отправяме към Мелбърн за първото състезание от сезон 2014 г. При пристигането в Австралия винаги има огромно чувство на очакване. Сега то ще е още по-голямо, защото надпреварата там ще даде най-добрата преценка къде се намираме спрямо съперниците ни – заяви главният инженер на тест и поддържащия екип Род Нелсън. – Пистата Албърт парк се отличава с няколко характеристики. Това е улично трасе и очакваме сериозно увеличение на сцеплението в рамките на уикенда с натрупване на гума. Освен това е доста неравно, както повечето писти от такъв тип. Има висока вероятност от поява на кола за сигурност по време на състезанието – шансът обикновено е около 50%. Времето също може да е променливо, тъй като идваме в края на австралийското лято, а пистата е на по-малко от километър от морето и това има сериозен ефект. Стартът пък е късно следобед, така че видимостта може да се превърне в проблем за пилотите със залязване на слънцето. Но мястото е страхотно за начало на сезона и нямаме търпение да се състезаваме там.

Маса се вписа страхотно в новия си тим, като освен това бе много бърз в тестовете. Бразилецът демонстрира както блестящо настроение, така и прекрасна скорост досега. Той също заяви преди Гран при на Австралия, че обича Мелбърн и невероятната му атмосфера и продължи:

Хората там обичат състезанията и винаги сме добре дошли. Трасето също ми допада, като то не е никак лесно. Нямам търпение да дойде време да се състезаваме тази година и да направим добър старт с екипа на Уилямс.

Валтери Ботас има вече един пълен сезон зад гърба си. Шефът на тима Франк Уилямс призна наскоро, че финландецът не получи шанс да демонстрира напълно таланта си заради недостатъчно добрия болид миналата година. Въпреки трудностите, той все пак направи няколко забележителни представяния пред 2013-та, а по всичко личи, че през 2014-та ще има шанс наистина да покаже на какво е способен.

Пистата в Мелбърн е чудесна, има прекрасна атмосфера. Идва нов сезон, ново предизвикателство, но то е еднакво за всички, не само за мен. Най-после ще разберем какво е представянето на отборите. Трасето се подобрява много по време на уикенда, защото не е постоянно и сцеплението се повишава с всяко излизане. Затова трябва да се правят промени по реглажите за всяка сесия. Определено харесвам мястото и нямам търпение отново да се състезавам – заяви Ботас.