Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Най-трудните ми моменти във Ферари – инцидентът в Унгария и Хокенхайм 2010,...

Най-трудните ми моменти във Ферари – инцидентът в Унгария и Хокенхайм 2010, заяви Маса

119
0
Фелипе Маса

Гран при на Бразилия този уикенд не е просто домашния старт на Фелипе Маса от сезона във Формула 1, а последната надпревара на пилота с Ферари. Той напуска Скудерията в края на годината и от 2014 г. вече ще е част от Уилямс. Това бе и основната обсъждана с него тема днес на пистата Интерлагос, където бразилецът сподели отново, че най-хубавият момент в кариерата му със Скудерията е победата у доба през 2006 г., а най-трудните – инцидентът на Хунгароринг през 2009-та, когато излетяла от болида на Рубенс Барикело пружина удари каската му и Гран при на Германия през 2010 г.

Надпреварата на Хокенхайм бе сцената, на която се разви историята с репликата от рейс инжерена Роб Смедли към Маса „Фернандо е по-бърз от теб. Можеш ли потвърдиш, че разбираш това съобщение?”

Интерлагос е фантастично място за състезание, където да приключа кариерата си с Ферари. Надявам се последният старт да ни доста удоволствие, да се забавляваме и да постигнем добър резултат. Бих казал, че най-щастливият ми момент бе победата в Бразилия през 2006 г. 2008-ма тук пак бе специален момент. Спечелих надпреварата, дадох най-бързата обиколка. Най-трудният ми момент… Инцидентът (в Унгария) определено не бе прекрасен миг и може би състезанието на Хокенхайм през 2010 г. – коментира Фелипе.

Той каза още, че остава във Формула 1 с друг исторически отбор и вярва, че може да свърши много неща с Уилямс:

Всичко се променя, ще има чисто нови правила и мисля, че моментът е добър да започна нещо ново, различно. Те вярват в мен, така че съм наистина щастлив и мотивиран да карам за тях, да се трудя, за да помогна на екипа отново да е конкурентоспособен, което съм сигурен, че е възможно.

Маса е един от най-емоционалните пилоти във Формула 1 и не крие, че предстоящият уикенд ще е изпълнен с много чувства за него.

Само да се състезаваш в Гран при на Бразилия е мечта за всички бразилски пилоти. Моята кариера започна на Интерлагос – това бе домашната ми картинг писта, там карах и в малките категории. Преди това помня как седях на трибуните – още дете – и гледах Аертон Сена, Нелсън Пике, дори Рубенс Барикело. След това чувството да се състезаваш там вече е трудно да се обясни. Цялата енергия от хората, това да си на пистата, която обичаш най-много от всички, да чуваш музиката от трибуните, да усещаш подкрепата… Победата през 2006-та, първата ми година с Ферари, определено бе най-невероятното състезание в живота ми. Бях със специален овърол в жълто и зелено – цветовете на националния ни флаг, а да застана на най-горното стъпало бе повече, отколкото съм се надявал да постигна през живота си. Иска ми се да ме помнят като важна част от тима на Ферари. Времето ни заедно бе страхотно – печелехме състезания и шампионати, имахме и някои трудни моменти. Горд съм, че съм част от историята на Ферари. Бях мечтал да карам за този отбор и го правих в продължение на 10 години, през осем от тях като титуляр – допълни бразилецът.