Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Направиха промени в правилата за 2019 г. за улесняване на изпреварванията

Направиха промени в правилата за 2019 г. за улесняване на изпреварванията

99
0
Ред Бул,Рено

F1 Комисията направи промени в правилата за аеродинамиката за следващия сезон с цел улесняване на изпреварванията. Измененията са били гласувани снощи – 30 април, когато беше и последната възможност за промени по техническия правилник за следващия сезон, без да се иска съгласието на всички отбори.

Ще бъдат променени страниците на предното крило, за да може колите да се следват по-лесно една с друга, а освен това горния елемент на задното крило ще бъде по-голям, което ще води до по-силен ефект от DRS системата при нейното активиране. Имало е и предложение за внедряване на допълнителен пакет от дефлектори, което е било отхвърлено.

Според информацията 6 от 10-те отбора са гласували против приемането на измененията – Ферари, Ред Бул, Рено, Макларън, Торо Росо и Хаас, а останалите 4 са били „за“ промените. Тези 40% положителен вот са били достатъчни за приемането им, които все пак трябва да бъдат одобрени от Световния спортен съвет на ФИА.

И докато последното изглежда по-скоро формалност, не е ясно дали Ферари няма да се опита да използва правото си на вето при техническите регулации и да блокира тези изменения. За да стане това, от Скудерията трябва да докажат, че промените са срещу техните собствени интереси, а не че просто не ги харесват.

Измененията в аеродинамиката са в пряка връзка с това да се увеличат изпреварванията, които в последните състезания в Китай и Азербайджан не са никак малко, за разлика от първия кръг от сезона в Австралия. Промените са подбрани и с помощта на тимовете. Те имаха поставена задача чрез своите CFD изследвания да подпомогнат ФИА в тази насока, давайки идеи и съвети.