Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Напускането на Ред Бул ще бъде голям удар за Ф1, предупреди Марко

Напускането на Ред Бул ще бъде голям удар за Ф1, предупреди Марко

49
0

Главният съветник на Ред Бул Хелмут Марко предупреди, че евентуалното напускане от страна на „Биковете” ще доведе до много сериозни последствия за спорта. На този етап тимът на Дитрих Матешиц няма осигурен доставчик на двигатели за следващия сезон, като договорът с Рено ще бъде прекратен. От Мерцедес вече отказаха да снабдяват тима със задвижващи системи. Така единственият вариант остана Ферари. От Скудерията по принцип са съгласи да продават двигателите си, но от Ред Бул ще изискват те да получават последната спецификация на агрегата, която не отстъпва по нищо на тази на Ферари.

Ако и това не се случи, то според Марко съвсем сериозно Ред Бул ще си тръгне от спорта, заедно с по-малкия отбор Торо Росо. А това щяло да има много лош ефект върху Ф1 като цяло.

„Да, това е сценарият, заяви Марко в интервю. – Ако нямаме двигател, който да ни позволи да се състезаваме в челото, ще предпочетем да спрем. Мисля, че не всеки от шефовете на спорта осъзнава какъв удар би имало това върху Ф1. Ако получаваме мотори, които са с няколко конски сили по-малко, няма да сме заинтересовани. Но това може да бъде проверено много лесно с данните от GPS-а и от други параметри. С тях наистина разбираш с какво разполагаш.”

„Ако нямаме конкурентен двигател, нямаме и бъдеще във Ф1. Това е мнението на господин Матешиц. Той знае, че да се състезаваш в челото и да си сред водещите отбори в средата на колоната струва едно и също. И не желае това (да са средняшки отбор) да се случва още един сезон.”